Home / archiefcentraal / expositie tsjechische kunstenaar ales knotek in holstohus

expositie tsjechische kunstenaar ales knotek in holstohus

Knotek studeerde aan de kunstacademie in Praag en was een van de oprichters van de geruchtmakende kunstenaarsgroep ‘Tunel’. Deze groep van destijds jonge kunstenaars, was onderling verbonden door het maken van spirituele, fragiele en abstracte kunst. Begin jaren negentig, na de ‘Fluwelen Revolutie’, had hij heel veel exposities met deze groep.

Knotek schildert enigszins mysterieuze, abstracte landschappen, die vol zijn van symbolen en verwijzingen naar antieke schepen, de godenwereld, grotschilderingen en droomlanden. De omlijstingen fungeren als een venster naar deze bijzondere werelden, waarin ook invloeden van de natuur vaak een rol spelen.

Zijn beeldtaal is een combinatie van abstracte en figuratieve elementen. Daarbij maakt hij gebruik van zo universeel mogelijke beelden, zoals symbolen en archetypische vormen. Deze krijgen in zijn werk een geheel andere context en betekenis. Met deze beelden probeert hij herinneringen op te roepen aan dingen die we wellicht eerder hebben ervaren, maar die we zijn vergeten in het drukke leven van alledag. Als een soort ‘déjà-vu’.

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Knotek ook een kleine serie grafiek gemaakt, die tegen zeer betaalbare prijzen kan worden aangekocht.

Lees ook

‘Een echt dorpshart waar iedereen zich thuis voelt’

Jelle Vloedgraven vanaf 1 april uitbater van Het Wapen van Wesepe; ‘Ik ben niet vies …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.