dorpshuus heeft na vijf jaar plek in heino veroverd

Het Dorpshuus in Heino huisvest onder andere het Infopunt en een horecavoorziening die deels bemand wordt door jongeren met beperking. Daarnaast vinden er tal van activiteiten plaats: van bingoavonden tot workshops, van stijldansavonden tot infocafés, van filmvertoningen tot cursussen. Jan en Ans zijn blij met waar ze nu staan. Dat terwijl het Dorpshuus vijf jaar geleden een moeizame start beleefde. “Er was veel enthousiasme, maar ook scepsis”, vertelt Ans. “Moet dat nou, vroegen meerdere inwoners zich af. Maar nu, na vijf jaar, is dat wel omgeslagen. Nu horen we geluiden in de trant van ‘wat organiseren jullie veel’ en ‘wat leuk wat hier allemaal gebeurt’. En er zit nog zoveel meer in de pen. De Kerstmarkt keert terug en in de Kerstvakantie presenteren we ook een speciale Lego-activiteit: ‘Dol op bouwen’. Bovendien zijn we van plan om een permanente expositie van de Fotoclub Heino in te richten.”

Ans is één van de founding mothers en fathers van het Dorpshuus. Jan zet zich sinds vorig jaar in voor de voorziening in Heino. Na een lange inwerkperiode voelt hij zich inmiddels echt voorzitter. “Ik werd vorig jaar gevraagd. Ik ben nu zo’n negen jaar met pensioen en heb in die tijd ook andere bestuurlijke functies gehad. Zo was ik voorzitter van Stichting Kinderperspectief in Zwolle en voorzitter van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Zwolle. Meer dan vierduizend leden. Daar had ik een dagtaak aan. Nadat die bestuurstermijn was afgelopen, had ik meer tijd. En dat was dus ook bekend geworden in Heino.” Hij geeft het eerlijk toe: voor die tijd voelde hij geen echte binding met het Dorpshuus. “Wel was ik er natuurlijk een paar keer binnen geweest. Maar inmiddels heb ik kennis gemaakt met alle vrijwilligers, een leuke club, en zie ik ook echt de meerwaarde van het Dorpshuus.”

Bruggen bouwen
Het Stichtingsbestuur is momenteel bezig om een visie te ontwikkelen voor de komende jaren. “Er zijn hier al veel mensen met hart en ziel bezig, maar we willen het nog meer body geven. Het Dorpshuus moet een nog centralere plaats in de gemeenschap krijgen. Daarbij staan we wel voor een aantal uitdagingen. Hierin Heino gebeurt er heel veel. Je ziet zo’n veertig, vijftig mensen die overal bij verenigingen opduiken. We willen meer verbinding creëren. Maar dan niet alleen tussen die veertig, vijftig kartrekkers, maar ook tussen de verenigingen. Bruggen bouwen. Kijk, we hebben hier het Kerkhuus, het Parochiehuis en de sportverenigingen. Hoe kunnen we al die activiteiten verbinden zonder dat we elkaar de markt uit concurreren?”

Jonge vrijwilligers
En dan is er nog een uitdaging: hoe kunnen ze hun publiek het beste benaderen. Ouderen lukt wel via de media, maar de jeugd? Jan: “We moeten toch constateren dat veel van onze vrijwilligers al wat ouder zijn. Die zijn niet bekend met de moderne communicatiemiddelen. We willen graag ook een paar jongere vrijwilligers die ons bij het benaderen van de jeugd kunnen helpen. Maar het vinden van vrijwilligers wordt steeds lastiger. Daar lopen alle verenigingen en stichtingen in Nederland tegenaan. De individualisering van de maatschappij en de aantrekkende economie zorgen ervoor dat je geen mensen meer vindt die zich voor de langere termijn aan je willen binden. We zullen vaker moeten kiezen voor projectgroepen.”

JoHei
Ans: “We zijn in die zin dan ook enorm blij dat Saskia Mars uit Heino zich bij ons meldde. Zij heeft een clubje vrijwilligers, allemaal dertigers en veertigers, vrienden van haar, om zich heen verzameld en wil hier onder de naam JoHei vaker activiteiten organiseren voor tieners. Ze beginnen op vrijdagavond 2 november met een pubquiz voor de jeugd van 10 tot 14 jaar. Kijk, er is hier in Heino, buiten de sport om, weinig te doen voor die doelgroep.” Jan: “Het heeft ook tijd nodig. De jeugd laat zich lastig sturen. Het moet van onderaf gebeuren. We proberen door contacten te weten te komen wat de behoeften van de jeugd zijn. En zo zal het vaker gaan. Nu is het nog een beetje van ‘wij organiseren het wel’, maar we hopen vaker vriendengroepen te mobiliseren om hier activiteiten te verzorgen. En dan vanuit de gedachte: wat willen de inwoners van Heino?”

Horeca
Ook bij de plaatselijke horeca was er vijf jaar geleden enige scepsis. “Tegelijk met ons ging ook Buuffies open. Maar de horeca heeft vooral profijt van ons. Waar denk je dat de mensen zo meteen na afloop van de Kerstfair een bakje koffie gaan drinken? Het merendeel gaat dan echt naar de horeca. Natuurlijk hopen we een graantje mee te pikken, maar we zijn niet eens ingesteld op een vol terras met dertig bezoekers.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.