Home / archiefcentraal / zelf voedingswaarden bijhouden met app isala

Isala heeft de Eiwit app, waarbij patiënten zelf hun eiwitbehoefte bijhouden, doorontwikkeld naar de Isala Voeding app. Met de nieuwe app kunnen patiënten naast eiwit ook andere voedingswaarden bijhouden, zoals vocht, zout, koolhydraten. Daardoor krijgt een patiënt bij ziekte meer regie over zijn of haar voedingsgebruik.

zelf voedingswaarden bijhouden met app isala

De Voeding app vervangt de Eiwit app, die begin 2018 is gelanceerd. Patiënten kunnen nu bijhouden hoeveel ze binnen krijgen van: Eiwit, kalium, natrium, zout, vocht, fosfaat, energie en koolhydraat.

Isala diëtist Nynke Wiersma: ‘Met de Voeding app hebben patiënten meer inzicht in het voedingspatroon. Iemand wordt bewuster van de juiste voeding en kan zelf gemakkelijk een gewenste hoeveelheid van een voedingstof bijhouden. Zo kun je beter en sneller je doel behalen rondom een dieet. Als diëtist krijgen we completere informatie, waarop we gerichter kunnen bijsturen bijvoorbeeld met medicatie. Daarnaast werkt de app efficiënter. Verpleegkundigen hoeven bijvoorbeeld geen lijsten aan bed van een patiënt meer bij te houden wat iemand heeft gegeten. Dat kunnen patiënten nu zelf.’

Voedingsbehoefte
In de Voeding app voegen patiënten per maaltijdmoment producten toe die zij hebben gebruikt. Ze kunnen kiezen uit een lijst van het Isala assortiment, met daarin ruim 200 producten. Patiënten kunnen ook eigen etenswaren hier aan toevoegen. De app telt automatisch de (mili)grammen of milliliters van de voedingswaarden op. Een schuifbalkje geeft aan hoe dicht iemand bij zijn of haar doel is: je ideale voedingsbehoefte.

Bredere inzet mogelijk
De Isala Eiwit app had als belangrijkste doel om patiënten te stimuleren voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwit zorgt ervoor dat iemand sneller herstelt. De Isala Voeding app is nu breder inzetbaar dan alleen ondervoeding of het risico daarop. De nieuwe app kan bijvoorbeeld gebruikt worden op de afdeling Cardiologie, waar patiënten een vochtbeperking en een natriumbeperking hebben. Bij Maag- darm, leverziekten helpt het patiënten met levercirrose bij een energie- en eiwitverrijkt natriumbeperkt dieet. Bij patiënten met ondervoeding in combinatie met diabetes kan ook de koolhydraatinname inzichtelijk gemaakt worden.

Gebruik van de app
De Voeding app geeft geen dieetadvies, maar registreert de inname en de bijbehorende doelen. Het gebruik van de app ondersteunt de patiënt tijdens ziekte en/of herstel, maar is geen vervanging van de diëtist in het ziekenhuis. Alle patiënten krijgen de gebruikelijke zorg en hulp. Het gebruik van de app gebeurt na overleg met de Isala diëtist. De Isala Voeding app is gratis te downloaden in de stores voor Android of iOS.

 

Lees ook

Gemeentesecretaris Karin Cornelissen weg bij Raalte

RAALTE – Gemeentesecretaris Karin Cornelissen gaat de gemeente Raalte in het eerste kwartaal van dit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.