veertig jaar schik en worsten in blik

1978
Wat een eeuwigheid geleden, 1978. En wat een jaar ook! De Camp Davidakkoorden tussen Egypte en Israël worden gesloten. Wim Aantjes treedt af als fractievoorzitter van het CDA in de Tweede kamer na onthullingen over zijn gedrag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Johan Cruijff speelde zijn laatste wedstrijd met Ajax tegen Bayern München en verliest met 8-0. En Marijke begon bij Lupack na bemiddeling van Wim Rientjes. Zomaar wat wereldnieuws uit die tijd.

Vier september 1978 dus, de hippietijd. Bij Lupack keken ze raar op als een kleine (toen nog) afgetrainde dame met haar auto Snuffie voor kwam rijden. Wat is dat nou weer, werd er in het Sallands en Ambonees geschreeuwd? Ambonees? Jazeker! Er werkten vier Ambonese dames en die werden de grootste vriendinnen met Marijke. En dat terwijl haar Ambonees allang niet meer is wat het ooit geweest was. Helaas werden de meiden overgeplaatst. Het schijnt dat Marijke hier nooit helemaal overheen is gekomen.

Worstafdrukken
In 40 jaar heeft Marijke veel gezien en gedaan binnen Lupack. Marijke begon met worsten in blik pakken. En denk niet aan een hypermoderne machine die je met een computer bedient. Welnee! Het was 1978 en worsten inpakken ging met de hand. Tien tegelijk vanuit een grote bak in het blik. De afdrukken staan nog in Marijkes handen.

Kruidenvrouwtje
De volgende stap was de kruidenkamer. Haar functie: het afwegen van juiste kruiden voor knakworst, gehakballen, soepballen en hamburgers, een heel secuur werkje. Het vlees moet namelijk altijd dezelfde smaak hebben. Toen de rookworst erbij kwam, werd Marijke daar naar overgeplaatst. Want ook de rookworst kruiden is monnikenwerk. En als Marijke het doet, dan komt het wel goed dacht men indertijd.

Dat precieze karakter heeft haar ver gebracht. Bij de huishoudelijke dienst om precies te zijn. Ze werkt heel precies en iedereen wordt keurig op tijd voorzien van de juiste spullen zoals schoenen, kleding, oordopjes en handschoenen.

Sfeermaker
Hoe zou je Marijke nou het best omschrijven? Deze vraag stelden we aan een aantal (oud)collega’s. Scherp, vrolijk, super grappig en een tikkeltje rechtlijnig. Marijke wil dat de dag zo verloopt als gepland. Zo niet, dan is er oorlog. Mopperend rent ze dan als een klein Haags Hoppie door de fabriek. Voor de rest is het een echte sfeermaker. Collega’s de gek aansteken en lekker ouwehoeren. Dat maakt het werk voor iedereen leuker.

Hoe ouder …
Marijke begon bij Lupack vol enthousiasme 5 volle dagen in de week. Maar ja, ouderdom komt met de jaren. Na een tijdje vier dagen te hebben gewerkt, huppelt Marijke inmiddels al jaren 5 ochtenden rond. Nou ja… huppelen, de enige echte beweging heeft Marijke op woensdag na het werk. Dan gaat ze de markt op om een visje te halen. Het schijnt dat ze de rest van de dag aan het bijkomen is …

De mensen die Marijke vandaag de dag om zich heen heeft, kunnen het zich moeilijk voorstellen. Maar Marijke kwam elke dag op de racefiets naar het werk. Vanaf Nieuw-Heeten koerste ze knetterhard naar Lupack. Ook weer terug trouwens. In die tijd stond ze echt bekend om haar snelheid. De raket van de Lupack werd ze ook wel genoemd. Tegenwoordig zoeft ze voorbij op haar elektrische fiets. Daar is ze echt helemaal aan gewend. Zo gewend, dat als ze de auto pakt, ze maar zo het fietspad oprijdt. Hoe ouder …

Marijke mag dan sinds september ’78 ouder zijn geworden. (Veertig jaar om precies te zijn.) Haar humor en scherpte zijn nog net zo jong als toen. Vandaar dit stukje en de waardering van veel collega’s.

Steun
Marijke gefeliciteerd! En natuurlijk ook aan jouw steun en toeverlaat Gerard beter bekend als: Geert. Niet alleen thuis zijn jullie een tandem, ook op het werk houdt Gerard je in de gaten. Als machine-expert loopt hij regelmatig bij Lupack over de vloer. Misschien ook wel om je wat in toom te houden, wie zal het zeggen.

Familie De Haan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.