training en workshops grip op verwardheid

De gemeente Raalte en Olst-Wijhe vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Om dit te bereiken is er een tweejarig project met als titel: Grip op verwardheid gestart. Er worden gedurende die twee jaar acht uitgebreide trainingen en acht globale workshops aangeboden aan mensen die vaker met personen met onbegrepen gedrag te maken krijgen.

De training Grip op verwardheid is onderdeel van de gemeentelijke aanpak rondom verward gedrag. Doel van de training is onder andere het kennisniveau en de handelingsvaardigheid van de deelnemers vergroten, zodat personen met onbegrepen gedrag uiteindelijk met meer begrip worden benaderd. Theorie en praktijk wisselen elkaar af tijdens de training. Zo wordt het herkennen van verschillende relevante psychische stoornissen, maar ook een licht verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel, autisme en dementie, behandeld.

Marieke Schoonderwoerd, projectleider MEE IJsseloevers: “Vaak wordt de oorzaak van verward gedrag direct gelinkt aan een psychische aandoening. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ook een beperking kan tot verward gedrag leiden. We trainen de deelnemers in het begrijpen waarom mensen bepaald gedrag vertonen en hoe je in bepaalde situaties kunt handelen. Ook worden ervaringsdeskundigen ingezet die vanuit eigen ervaring onder andere kunnen vertellen wat aandachtspunten zijn in communicatie en omgang.”

De training Grip op Verwardheid is er voor mensen (wonend of werkend in Raalte of Olst-Wijhe) die in aanraking komen met verwarde personen, zoals naastbetrokkenen, medewerkers toegang en loketmedewerkers van de gemeente, zorgprofessionals, vrijwilligers en inwoners. 

Niet iedereen heeft behoefte aan een uitgebreide training. Denk bijvoorbeeld aan winkeliers. Voor hen is een workshop geschikt. Zij krijgen met de workshop meer begrip en leren hoe ze moeten handelen. Een workshop duurt 2 uur en daarvan zijn acht data gepland.

De trainingen en workshops worden gegeven door gecertificeerde trainers van Impluz en MEE IJsseloevers. De eerste training en workshop starten in september 2018. Kijk voor meer informatie, data, tijdstippen, locaties en aanmelden van alle trainingen en workshops op de website Grip op Verwardheid. Op 17 september wordt in Olst-Wijhe ook een startbijeenkost gehouden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.