tip van energieloket salland de tuin hoef je niet te sproeien

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Wij van het dierensoort ‘de mens’ hebben een beter ontwikkeld korte termijn- dan lange termijn- gedrag. Zo zie je wielrenners veilig met een helm op fietsen die in de pauze een sigaretje opsteken. En sommigen van ons spuiten het gras van de oprit dood met gif, omdat snel van gras af zijn belangrijker is dan de zorg over wie het drinkwater schoon maakt.

Denk ook eens na over de korte en lange termijn als je in de tuin werkt. Als je steeds maar schoffelt en ieder onkruidje bij de kop pakt, dan organiseer je een dode bovenlaag van je grond. Het water spoelt daar snel doorheen naar diepere lagen. Nieuwe plantjes hebben het daarom al snel te droog. En vogels vinden het bij jou achter het huis niet leuk omdat ze er geen piertjes vinden.

En als het maar even iets droger is zetten we de sproeier er op. “Omdat de boel anders dood gaat.” Maar dat is helemaal niet zo. Juist door te sproeien gaat jouw gras eerder dood. Het gras heeft geen enkele behoefte zich diep te wortelen, dus zal het een volgende keer weer snel te droog hebben.

En jij maar sproeien.

Schoffel je niet de hele tijd dan krijgt de bodem een structuur waarin water geneigd is naar boven te trekken. Capillaire werking noemen ze dat. En zet je de sproeier niet aan als het twee dagen boven de 25 graden is, dan wortelen planten en gras dieper. Zo komen wortel en water sneller bij elkaar.

Wie de afgelopen zomer niet sproeide en de jaren daarvoor zijn tuin natuurlijk behandelde, die heeft nu na een paar regenbuitjes al geen last meer van droge en dorre plekken.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte kunnen een gratis energiescan aanvragen. Je moet dan eerst een checklist invullen, waarna een energievakman langskomt en jouw situatie bekijkt. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor de checklist. Neem daarna contact op met het energieloket via: energieloketsalland@gmail.com of 06-82119122

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.