t uliefeest motorisch spektakel met nu en dan wat gekkigheid

Voor het evenement, dat gepaard gaat met veel herrie van bulderende motoren en dikke rookpluimen, hebben zich tot dusver al rond de 270 personen ingeschreven.“De deelnemers komen van heinde en verre”, zo vertellen Roy en Gido. “Uit Drenthe, Gelderland en noem maar op. Dat hebben we ook te danken aan mond-tot-mond reclame.” Lachend: “Wat betreft de klasse-indeling en de regels zijn we ook wat minder streng dan de andere trekker/autosleps, we doen daar wat minder moeilijk over… Zo zetten wij bijvoorbeeld een hakselaar voor de sleepwagen. Bij ‘t Uliefeest is het nooit een probleem om met nét iets meer te komen, al zit er bij ons natuurlijk ook wel een grens aan.”

“Vijf jaar geleden zijn we met z’n vieren begonnen” zo vertellen de jongens, die beiden werkzaam zijn bij Landbouwtechniek Braakman.“ Nu organiseren we het met zeven personen uit onze vriendenkring, daarnaast zijn er tijdens het feest, voor de hand- en spandiensten, altijd zo’n dertig á veertig vrijwilligers actief. ’t Uliefeest is eigenlijk voortgekomen uit een verjaarsfeest. Drie van ons zijn in de winter jarig. Zo’n zes jaar geleden vierden we onze verjaardagen gezamenlijk in de schuur. Koud dat het toen was! Er brandde een oude oliekachel om de ruimte warm te houden… Een mooi systeem, maar helaas was het kapot. Dus moesten wij, met onze nette blouses aan, de hele avond olie scheppen! Dat kon alleen met van die kleine bekertjes… Om er goed bij te kunnen moesten we telkens tot de schouder aan toe in het olievat! Dus liep je de hele avond met één arm zwart van de olie… Dat was wel lachen natuurlijk! ‘Voortaan moeten we het feest maar in de zomer houden’, zeiden we toen tegen elkaar. Omdat we wel van gekkigheid houden, besloten we een trekkerslep aan ons volgende feest te koppelen en zo kwam het dat we in september 2013 ons eerste Ulie (ofwel olie) feest hielden! Al direct het eerste jaar was er veel animo, van zowel deelnemers als toeschouwers. De meeste trekkersleps worden tijdens een feestweekend gehouden, wij hadden er echter voor gekozen om het feest op een normale zaterdag te houden. Waarschijnlijk is het succes daar mede aan te danken.”

Duitse klasse
Voor wie er niet bekend mee is: de bedoeling van de trekkerslep/autoslep is een wagen trekken over een afstand van 100 meter. Hoe verder je hiermee komt, hoe beter de prestatie. 100 meter wordt ‘full pool’ genoemd. ’t Uliefeest voegde in het tweede jaar een autoslep aan de programmering toe en was daarmee de eerste in de regio. “Doorgaans komen bij een autoslep voornamelijk sportauto’s aan de start. Wij wilden de autoslep ook graag voor gewone personenauto’s toegankelijk maken. Wat betreft de trekkerslep streven wij ernaar om meerdere, niet-standaard klassen te gaan rijden. Zo komen we dit jaar bijvoorbeeld met de Duitse klasse, die nóg iets meer spektakel biedt! Hierbij wordt op een hoogte van maximaal 80 cm of hart achteras getrokken, waardoor de voorkant van de trekker meer omhoog komt.”
Speciaal is ook de ‘Hobby Sport klasse’, waarin de opgevoerde trekkers van start gaan. Daarnaast zijn er natuurlijk de standaardklassen”.

Programma
’t Uliefeest start vrijdagavond om 19.30 uur met de autotrek. Ook zullen die avond een aantal sportvrachtauto’s en jeeps komen slepen. Vanaf 21.30 uur treedt de Heinose formatie ‘Schot deur’t Pleeraam’ op met onder andere een act van Rudy Flex, een neef van Ronnie Flex.
Zaterdagmorgen gaat het programma om 10.00 uur verder met de trekkerslep. De activiteiten gaan die dag door tot ongeveer 17.00 uur, dan wordt het terrein omgebouwd voor de feestavond. Met een optreden van de coverband Karambam belooft de zaterdagavond een topavond te worden.
Terwijl de volwassenen genieten van de auto/trekkerslep, kunnen de kinderen zich lekker uitleven in een grote zandbak. Ook kunnen ze geschminkt worden en staat er een groot springkussen voor de kleintjes. Uiteraard is er alle dagen ook een warme hap verkrijgbaar.

’t Uliefeest is het gehele weekend te beluisteren via Ulie FM, te vinden op 106.9 Mhz.
Ulieradio zendt piratenmuziek uit en houdt regelmatig verlotingen en belspelletjes. Zie verder staging2.uliefeest.nl.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.