ozc met moeite voorbij taai lemele

OZC was natuurlijk favoriet. De ploeg van trainer Martijn Berger speelt niet alleen een klasse hoger, het had ook thuisvoordeel. Maar Lemele is de verrassing van poule 20. Kloosterhaar kreeg op Zandeinde lik op stuk (1-0) en ook VSW kwam op vertrouwde grond niet voorbij de equipe van Werner Pluim. OZC schoof VSW achteloos opzij (3-0), maar bleef in en tegen Kloosterhaar steken op 1-1. Kortom de winnaar van het duel OZC-Lemele mag door naar de knock-outfase, voor de verliezer is het bekeravontuur over en uit.

Nog voor half vijf waren de kaarten geschud. Voor Lemele zijn de bekerperikelen voorbij, OZC bekert verder. 2-0 verklapte het scorebord. Een terechte stand? Toch wel. Vond uiteindelijk ook Steven Warmelink, captain van de bezoekers. “Het gaat bij hun net even wat makkelijker, maar goed, ze spelen ook een klasse hoger. We hebben goed partij gegeven. Ons plan was ook zo lang mogelijk tegenhouden en dan proberen vanuit de counter toe te slaan. Dat lukte bijna, maar de overwinning van hun is terecht.”

Warmelink is van een uitstervend ras. De natuurlijke leider van het team debuteerde als jong pikkie, met vlashaartjes op de kin, in de vorige eeuw en is heden ten dage, met vier kruisjes achter zijn naam nog steeds van onschatbare waarde voor trainer Pluim. Een kort uitstapje naar de tegenstander van vandaag daargelaten, mag hij toch gezien worden als ‘kind van de club’. Corner mee, dan hobbelt de kopsterke libero naar voren en ondanks een vervaarlijk uiziende stellage om zijn rechterknie schuwt de stoere boerenzoon geen duel. En dat was nodig. Zeker voor rust, waar het voor Lemele regelmatig ‘vrouwen en kinderen eerst’ was.

OZC schakelde vanaf de aftrap door naar de hoogste versnelling. Het was happen naar lucht voor de bergbewoners, die zich nauwelijks onder de druk vandaan wisten te voetballen. De 1-0 van Frank Jansen was een logisch gevolg van de ontwikkelingen in het veld. Patrick de Haan constateerde buitenspel, maar gezien de woede van het thuispubliek zat hier op z’n minst een luchtje aan. Hebben goede keepers altijd het geluk aan hun zijde? Dan is Ruan Weelink een topper. Een kogel van Leon Valk teisterde de lat, een bekeken schot van Frank Merjenburgh scheerde rakelings naast en een geplaatst balletje van Harm-Jan Tip stuiterde via de vingertoppen van Weelink het veld weer in. 0-0 bij rust. Lemele leefde nog en deed na de thee eindelijk mee. Op aangeven van Warmelink tikte Yoran Bakhuis de Derbystar tegen het aluminium en even later slalomde Remon Kleinlugtenbeld door de defensie. Een schuiver in de hoek leek genoeg voor de genadestoot, maar de goalgetter besloot Gerben Mooibroek de kans te geven zijn eerste goal te maken in dienst van Lemele. Dat was niet de beste optie. Slopend was het wel voor Lemele, dat het verschil in kwaliteit moest compenseren met strijd en werklust. En OZC heeft Ruben Strating. Met grote passen lange rushes maken langs de zijlijn, daar staat de linksback om bekend. In minuut 70 ging ie aan. Een aanval uit het boekje, achterlijntje halen en terugtrekken. Code rood bij Lemele achterin. De instormende Sander Kleinlugtenbeld hielp onbedoeld een handje mee en even later lichtte de 1-0 van het scorebord. Als even later Marvin Veerman attent reageert op een diepe bal en het leer over de uit stormende Weelink tilt is het einde verhaal voor de zich dapper verwerende underdog. 2-0. Lemele is klaar. OZC mag uitkijken naar de volgende bekeropponent.