ook heeten krijgt voedselcooperatie

Foto: Melkveehoudster Maureen Fakkert en agrarisch adviseur Guus de Haan zijn enkele van de initiatiefnemers van de nieuwe voedselcoöperatie Heeten die zaterdagmiddag 15 september van start gaat.

Daarbij kopen burgers gezamenlijk bij de boer om zo het boer-burger-contact (verder) te verbeteren. Zaterdagmiddag 15 september is onder het motto ‘Kiek’n in de kók’n – proef en beleef de Sallandse boerderij’ het officiële startschot op de boerderij van Maureen aan de Weeleweg 13 tussen Heeten en Wesepe.

De nieuwe voedselcoöperatie wordt de nieuwste loot aan een snel groeiende stam; in negen Sallandse dorpen zijn nu al dergelijke samenwerkingen, waarbij bewoners, de consumenten, wekelijks voorzien worden van producten van lokale en regionale boeren. In Broekland bijvoorbeeld draait zo’n coöperatie al een jaar en rond 25 huishoudens doen mee. De Heetense initiatiefnemers zijn blij met de kennis en ervaringen van de ‘Broeklanders’. “Wat goed is, hoeven we hier niet opnieuw te bedenken”, zo zeggen Maureen en Guus. Samen met enkele anderen zijn ze al maanden druk bezig met de voorbereidingen. “Ik liep er eigenlijk al langer mee rond. Iedereen wil wat met lokaal voedsel, maar het is zoeken naar een goed systeem”, zo vertelt Maureen.

Het werd dus een nieuwe voedselcoöperatie. “Met een laagdrempelige en gemakkelijke opzet, waarbij je snel via de site of app bestelt. In deze tijd is dat belangrijk, veel mensen en zeker jonge gezinnen hebben weinig tijd. Onze leden moeten kunnen rekenen op lokale, goede en duurzame producten. Dat kan zowel biologisch als gangbaar zijn. Die consumenten moeten daar op volledig op kunnen vertrouwen, alles moet transparant zijn. Een boer die de stal of schuur altijd gesloten houdt, zal geen leverancier worden”, zo omschrijft Guus de achtergronden.

Investering
Op dit moment wordt er dus gezocht naar een groep van zo’n 25 geïnteresseerde Heetenaren die lid willen worden. Ook wordt er met boeren rond Heeten gesproken. “Direct leveren aan de consument is voor de meeste boeren niet zo makkelijk. Je kunt niet even wat melk uit de tank halen of een koe of varken laten slachten. Daarop kun je later wel inspelen als er een bestaande klantenkring is. Dan kun je als boer een investering op dat gebied sneller en beter doen”, zo licht Maureen de (wat verdere) toekomst toe. Want bij een beoogde start met 25 huishoudens zal het wat haar betreft komende jaren niet blijven. “Eigenlijk wilden we eerst met een paar honderd leden beginnen, maar dat is best een hoop werk. Je moet vraag en aanbod in evenwicht brengen, een busje laten rijden om producten op te halen en te bezorgen, dat is logistiek gezien best een klus. Daarom beginnen we klein en laten het rustig groeien, stap voor stap.”

Boeren die gaan leveren, kunnen op een ‘eerlijke prijs’ rekenen. “Daarmee bedoelen we dat het een prijs is die past bij een goed en eerlijk product. Waarmee de boer tevreden kan zijn. Dat betekent niet meteen dat dus de leden van de voedselcoöperatie meer moeten betalen dan bijvoorbeeld in de supermarkt. We willen namelijk flink wat schakels tussen boer en consument weghalen. Die schakels willen allemaal geld verdienen en dat hebben wij als voedselcoöperatie niet. Daarnaast merk je dat veel boeren graag willen meewerken omdat ze dan hun eigen verhaal kunnen vertellen over wat, hoe en waarom ze zo werken.”

Festival
Waar veel voedselcoöperaties beginnen met een informatieavond, daar begint die in Heeten zaterdag 15 september vanaf 13.30 uur met een festival op de boerderij van Maureen. Er is livemuziek van de band Muppetstuff en troubadour Gery Groot Zwaaftink, er is een melkproeverij en er kunnen pizza’s en popcorn gemaakt worden. Bovendien wordt deze zaterdagmiddag het 10-jarig bestaan van de stichting Sallands Erfgoed gevierd. Die combinatie is geen toeval, Maureen is oud-voorzitter van de stichting, organiseerde het festival rond het tienjarig bestaan en vond dat mooi passen bij de start van de voedselcoöperatie Heeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.