nieuwbouw korenbloem kost 480 000 euro meer

Het nieuwe begrotingsvoorstel komt op 27 september aan de orde in de raad. Verrassend zijn de hogere kosten niet. De gemeente kwam in juni al met het nieuws dat de bouwkosten hoger zouden uitvallen. Hoeveel precies moest toen nog worden becijferd. Volgens de gemeente is het tekort niet vreemd. De bouwprijzen zijn hard gestegen in 2017 en 2018, wat in 2015, toen de eerste begroting werd gemaakt, niet was te voorzien. Dat heeft alles te maken met strengere regelgeving, stijgende prijzen van grondstoffen en personeel en de ‘hoogconjunctuur’ in de bouw, waardoor bedrijven hoger inschrijven. Daar staat tegenover dat de VNG de normkostenvergoeding voor vervangende nieuwbouw in de afgelopen jaren slechts met enkele procenten heeft verhoogd. Dat heeft tot talrijke situaties geleid waarbij aanbestedingen van scholen de normbudgetten met 20 tot 40 procent hebben overschreden. De VNG is daarom ook van plan om per 1 januari 2019 de normkostenvergoeding substantieel te verhogen, namelijk met 40 procent. Dit heeft ook gevolgen voor het bedrag dat Raalte van de VNG tegemoet mag zien.

De winnende aanbieding zorgde voor een tekort van bijna 700.000 euro. Het schoolbestuur kreeg daarna de opdracht om samen met het bouwbedrijf het ontwerp kritisch tegen het licht te houden. Dat is gelukt, waardoor het tekort is teruggebracht tot 480.000 euro.

Parkeren
De extra kosten van 97.000 euro voor het parkeren vloeien voort uit reacties uit de buurt. De aanvankelijke plannen werden in januari 2018 gepresenteerd. De feedback was positief, met dien verstande dat de buurt veel voordelen zag om bij de nieuwbouw ook het parkeren (halen en brengen en personeel) beter en veiliger te regelen. Momenteel gebeurt dat in het openbaar gebied, maar de buurt vindt het veiliger om dat op het schoolterrein te regelen. Dat is ook deels mogelijk, omdat de school in twee lagen wordt gebouwd (waardoor er ruimte op het terrein wordt vrijgespeeld).

De start van de werkzaamheden is begin 2019 gepland. Dat betekent dat de sloop en de tijdelijke huisvesting van de school in de tweede helft van 2018 gerealiseerd moeten worden. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. De doelstelling van Mijnplein is om de nieuwe school in 2020 in gebruik te nemen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.