Home / archiefcentraal / natuurbericht het vroege herfstgevoel

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Al jaren ziet hij de natuur aan zich voorbij trekken. Je zou denken dat hij de omgeving nu wel gezien heeft. “Het verveelt nooit buiten, elk seizoen is anders, elke dag is anders en elke voetstap is anders. Als je buiten bent, staan je zintuigen open. Je ziet, hoort en ruikt meer.” Deze week lijkt voor Sjaak de herfst al begonnen.

natuurbericht het vroege herfstgevoel

Het is weer droog en ik fiets het dorp uit. Op veel plaatsen is de mais al geoogst en kunnen we weer lekker ver van ons af kijken. In mijn herinnering start de maisoogst meestal zo rond Prinsjesdag en de Ponymarkt van Heeten. Ik krijg dan ook het gevoel van een vroege herfst.

Vanaf hier loop ik het bos in. Hier aan de rand is een wespennest uitgegraven door een wespendief. De schade lijkt mee te vallen en kan worden gerepareerd. Verderop staat het waterpeil door de lage grondwaterstanden wel heel erg laag. Regelmatig vallen eikels op het bospad en door de hoge luchtvochtigheid en een vochtige bosgrond schieten paddenstoelen de grond uit. Een mooie geruide veer van een ransuil ligt in het zachtgroene mos. Ook hij is met een nieuw verenpak klaar voor de herfst.

Het druilerige weer, paddenstoelen, vroegrijpe eikels, blaadjes, de laagstaande zon, spinnenwebben met druppeltjes in de ochtend en de vroege kaarsrechte maisstoppelvelden. Een vroeg herfstgevoel dit jaar, maar toch ook het begin van een mooie lange kleurrijke nazomer. Kom maar op…

Lees ook

Voertuig van vermiste man bij Wijhe uit de IJssel gehaald

WIJHE – Op de vroege avond van 3 augustus heeft de politie bij Wijhe een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.