naamfeest basiliek h kruisverheffing

Vrijdag 14 september wordt wereldwijd het feest van Kruisverheffing gevierd. Het feest gaat terug op de verering van de reliek van Jezus’ kruis. Het zou gevonden zijn bij de opgravingen die keizerin Helena, moeder van keizer Constantijn, liet uitvoeren in het jaar 320. Vijftien jaar later, op 14 september 335, werd in Jeruzalem de basiliek van het H. Graf ingewijd, waarin het kruis bewaard wordt.

Op het jaarlijkse wijdingsfeest van die kerk werd de terugvinding van het H. Kruis herdacht en de belangrijkste plechtigheid daarin was het tonen van het kruishout, oftewel de ‘Kruisverheffing’.  Tot op de dag vandaag wordt dit feest op 14 september gevierd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.