Home / archiefcentraal / naamfeest basiliek h kruisverheffing

De basiliek van de H. Kruisverheffing in Raalte viert op vrijdag 14 september haar naamfeest. Dat gebeurt vanaf 9.00 uur met een eucharistieviering in de basiliek met muzikale medewerking van het herenkoor. Celebrant is pastoor Cornelissen. Iedereen is welkom. 

naamfeest basiliek h kruisverheffing

Vrijdag 14 september wordt wereldwijd het feest van Kruisverheffing gevierd. Het feest gaat terug op de verering van de reliek van Jezus’ kruis. Het zou gevonden zijn bij de opgravingen die keizerin Helena, moeder van keizer Constantijn, liet uitvoeren in het jaar 320. Vijftien jaar later, op 14 september 335, werd in Jeruzalem de basiliek van het H. Graf ingewijd, waarin het kruis bewaard wordt.

Op het jaarlijkse wijdingsfeest van die kerk werd de terugvinding van het H. Kruis herdacht en de belangrijkste plechtigheid daarin was het tonen van het kruishout, oftewel de ‘Kruisverheffing’.  Tot op de dag vandaag wordt dit feest op 14 september gevierd.

Lees ook

Oosterhuis zangdienst in Wesepe

WESEPE – Op zondag 19 september vindt in de Protestantse kerk van Wesepe weer de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.