lian en hond dirk gaan voor de marathon

Lian heeft altijd al een zwak voor Duitse Herders gehad. ‘’Toen ik op mezelf ging wonen koos ik voor een Duitse Herder, ik vind het gewoon hele gave dieren.’’ Door de jaren heen heeft ze veel verstand gekregen van het ras. Ze deed met haar honden mee aan africhtingswedstrijden in Nederland en Europa. Na een aantal jaar had ze het een beetje gezien. Elke dag trainen werd een beetje te veel van het goede. Maar stilzitten kon ze evenmin. De combinatie van haar liefde voor sport, natuur en honden vond ze terug in de canitrail sport. Ze startte een jaar geleden met Nemo, een Duitse Herder teef van 10 jaar. ‘’Dat beviel zo goed, dat wou ik met die jonge hond ook’’, vertelt Lian. Met die jonge hond doelt ze op Dirk, haar grote sterke Duitse herder reu. Met Dirk loopt ze inmiddels afstanden van 25 tot 30 kilometer.

Vallen en opstaan
‘’Je leert het letterlijk met vallen en opstaan’’, vertelt Lian. ‘’door de afstand die tussen jezelf en de hond zit is het soms moeilijk inschatten. Ook moet de hond leren om op je gericht te zijn.’’ Geheel zonder gevaar is de sport dan ook zeker niet. ‘’Ik heb weleens een flinke buikschuiver gemaakt of mijn enkel verzwikt.’’ Vooral haar hond Dirk is, zoals ze het zelf zegt, ‘’een pittig kereltje’’. het ingespeeld raken op elkaar was dan ook een heel proces. ‘’In het begin hadden we bij trails vaak een onstuimige start, hij voelde de spanning, maar je raakt steeds meer op elkaar ingespeeld.’’

Warmte
Afgelopen zomer kwam het trainen door de warmte een beetje op een laag pitje te staan. ‘’Als het 25 graden is, laat ik ze lekker op de tegels liggen.’’ Dat het ook voor de honden topsport is blijkt uit de professionele aanpak van hun baasje. De honden krijgen speciale eiwitshakes, voeding en halverwege een trail een paar blokjes icepaw. ‘’Je moet verder erg goed naar je hond luisteren en zijn of haar grenzen bewaken. Een hond kan ook een mindere dag hebben, dan doen we een dagje gewoon helemaal niks’’, vertelt de Hoonhorstse.

Sauerland
Nu de warmte weer op zijn retour is, traint Lian weer volop. Onlangs liep ze een erg steile trail in Sauerland. ‘’Dat was wel even wat anders dan de Lemelerberg. Ik kon drie dagen niet lopen. Dirk stond echter na een halve dag al weer onderaan de trap voor de volgende ronde’’. Haar doel, het lopen van de marathon, veranderde door de Sauerland ervaring niet. In het voorjaar gaat ze de ultieme uitdaging aan. Op haar blog doet ze tot die tijd verslag en geeft ze beginners tips om ook een start te maken met deze avontuurlijke sport.

https://staging2.trail-running.eu/blogs/blogs-lian/
Facebook : “Dirk en Tommen op weg naar de marathon.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.