lauk stemmen

Dat gold ook voor straatenquêtes, al ontdekten het bedrijfsleven, loterijen en Greenpeace snel dat zoiets een mooie manier is om je iets aan te smeren. Nu kun je elke dag via internet wel een paar keer stemmen. Omroepen, nieuwssites, bedrijven, organisaties, allemaal willen ze mijn mening over de wintertijd, het kabinet Rutte-3, de stijgende zeespiegel, de grote beurt van mijn Volvo, de stijgende pensioenleeftijd, de wolf, wel of geen wifi in het vliegtuig en de kwaliteit van de nieuwste stofzuiger. Omdat je toch ergens hoopt dat je invloed hebt, vul je het soms keurig in.

Zelf heb ik gestemd op de gemeente Raalte die een landelijke prijs kon winnen over de creatieve manier waarop de aandacht voor de nieuwe Omgevingsvisie gestimuleerd werd. Ik had nog nooit van die prijs gehoord, maar dat had niemand. Toen onder meer burgemeester Dadema een persoonlijk oproepje deed, heb ik gestemd. Net als heel veel anderen, waardoor Raalte dik bovenaan stond met de meeste stemmen.

Behalve op de allerlaatste dag toen opeens die aantallen geheim bleken. En de verwachtingsvolle Raalter delegatie in het verre Westen de tweede plaats kreeg toebedeeld. Ik vond het knap dat ze het sportief opvatten. Een tweede plaats is ook heel mooi en zo, in de beste traditie van Nederlandse voetballers in een WK-finale. Ze hadden ook iets anders mogen zeggen tegen die organisatie; ‘Stärf toch bi’j de enkels of!’. Verstaan ze toch niet.

Intussen had ik ook gestemd voor onze eigen Robby’s Snacks in de strijd om de beste cafetaria van Nederland. Velen deden dat, zodat de Raalter cafetaria trots bovenaan stond toen de stemtermijn afliep. Alleen is nu die stand geheim tot de bekendmaking van de uitslag volgende maand. Het kan dus net zo gaan als bij de Omgevingsvisieprijs; bovenaan staan en toch niet winnen. Ik adviseer Robby en Marita Harleman alvast deze reactie; ‘Ochgoatochhen.’

Vervolgens kreeg ik een in te vullen lijstje opgestuurd over de vriendelijkheid van de gemeente Raalte voor het lokale midden- en kleinbedrijf. Een paar jaar geleden bleek Raalte het minst MKB-vriendelijk van alle Overijsselse gemeenten, maar sinds die tijd is er veel veranderd. Om te zorgen dat deze prijs ons nu niet ontgaat, heb ik de gemeente voor alle onderdelen een 10 gegeven. Dat vond ik dapper van mezelf, maar ja, ‘a-j bange leaft, goah-j bange dood.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.