lauk bert

Ik sprak hem een keer bij de opgravingen op de Veldegge in Heeten en dan blijft hij praten. Door zijn ziekteverlof had Bert mooi de tijd om luchtfoto’s na te speuren naar tekenen van oude bebouwing en bewoning in Salland. Door de droogte waren die eeuwenoude sporen goed te zien vanuit de lucht.

Dat leverde hem al de locatie op van een oud kasteeltje (een moerasborg noemt hij dat) dat een kleine 1000 jaar geleden bij Wesepe stond. En daarna vond hij een tweede kasteeltje, beter gezegd de plek waar vermoedelijk de verdwenen Wesenberg bij Wijhe stond. “Het wordt wat vervelend maar…” zo kondigde hij op Facebook die tweede vondst aan. Ik heb bewondering voor zoveel speurwerk en inzet.

Bewondering heb ik ook voor de Raaltenaren (vermoedelijk met Limburgse kompels als voorouders) die vanuit een aangrenzende garage een tunnel groeven en onder de vloer van de vroegere Kringloopwinkel aan de Elzenlaan een complete weedplantage aanlegden. Tot grote verrassing van de eigenaar die zich afvroeg waarom zijn vloer verzakte. Zo’n 100 kuub zand hebben ze uitgegraven en afgevoerd zonder dat iemand het merkte. Een kuub zand weegt rond 1500 kilo en dat zijn ruim twaalf kruiwagens. Indrukwekkend.

‘Ze waren altijd met auto’s repareren bezig en ik dacht dat het zand tegen gelekte olie was’, zo zei een buurtbewoner nog in de lokale krant. Schijnbaar is die een heel andere garage gewend dan ik, want de ATR-mannen van Winfred Schulten zie ik nooit een druppeltje olie morsen.

In plaats van respect voor hun noeste graafwerk staat de eigenaren nu vervolging door justitie te wachten. Persoonlijk heb ik het altijd onzin gevonden dat je bij honderden koffieshops weed kunt kopen maar dat de teelt ervan verboden is. Alsof je groentewinkels toestaat, maar groenteteelt verbiedt. Als tuinderszoon was ik dan maffiosi geworden.

Wat heeft onze amateurarcheoloog Bert met deze ‘tunnelweeds’ te maken? Ik denk dat hij best wat proefopgravingen wil doen in Wesepe of Wijhe. Uiteraard, ik hoor het hem zeggen, uitsluitend en alleen onder deskundige en wetenschappelijk erkende begeleiding. Want zo maar wat graven op zo’n vindplaats schijnt het allerergste te zijn wat een (amateur)archeoloog maar kan bedenken.

Vrijwilligers voor dat graafwerk zijn niet altijd makkelijk te vinden. Daarom stel ik voor dat de rechter straks de Raalter ‘tunnelweeds’ een paar honderd uur werkstraf oplegt. Met als bijkomende voorwaarde dat die uren besteed moeten worden aan archeologisch graafwerk onder toezicht van Bert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.