kriegn woarveur aj komt op koele koele

De kalkoen komt in meerdere filmpjes terug. Fans konden zelfs kaartjes winnen door een filmpje van een kalkoen-imitatie te mailen. Op het programma staan optredens van Paceshifters, HJ Bökkers en JB Meijers (met een Johnny Cash tributeset), Douwe Bob, Revel in Dimes, Roots Rising en Bökkers zelf.

In het laatste promofilmpje is bassist Arjan Pronk te zien voor een stal vol met kalkoenen. ‘En as ze noe aan jullie vroagt… wat jullie 8 september goat doe… wat zegt jullie dan…?’, brult hij naar de beesten. Op de puntjes mag u zelf het geluid van de kalkoenen invullen: ‘Koelekoelekoele!’ Een ideetje van Pronk himself.

“Ik heb er ‘schik’ van om dergelijke idiote dingen te verzinnen. Ik had het plan vorig jaar al, maar toen kwam het er niet van. Jammer, want nu was een Arabier me voor (Pronk duidt op een populair filmpje dat in een kalkoenenstal is opgenomen, waar een man ook een stal met kalkoenen opjut, red). Dit jaar moest het dus maar wel gebeuren. Ik heb de wereld rondgebeld naar een kalkoenenstal. Uiteindelijk kwam ik uit bij een bedrijf in Drenthe. Daar mocht ik het opnemen. Aardige lui. Maar wat een gedoe. Kalkoenen zijn ‘vernemstige reageerapparaten’, die reageren allemaal tegelijk op elk geluid. Ik geloof dat we het wel twintig keer geprobeerd hebben. Die beesten raakten aan mij gewend en ik werd alleen maar schorder.”

Mainstream
We kunnen hier pretentieuze praatjes houden over de culturele waarde van Koele Koele, maar dat past niet bij het festival, of de ‘zoepfuif’ zoals Pronk het feest liever noemt. Vandaar dat we ook maar begonnen met een verhaal over kalkoenen. Maar Pronk is wel trots op de line-up.

“We hebben geen voor de hand liggend programma. Aanbiedingen van boerenrockbands genoeg, daar hebben we niks op tegen, maar zelf zijn we muzikaal gezien met andere dingen bezig. Het moeten bands zijn die we zelf leuk vinden. Meestal gaat dat goed, soms ook niet. Millionaire had vorig jaar een enorm botte plaat uitgebracht, dat sloeg niet aan. Natural Child vinden we geweldig, is een enorm goede liveband, maar toen ze een paar jaar geleden op Koele Koele stonden, waren ze helemaal gesloopt door hun tourschema. Ach ja, je keutels glimmen ook niet elke dag even mooi, zo moet je het maar zien. Ik denk dat we met Douwe Bob heel veel mensen een plezier doen. Het is lekker mainstream; echt goed! Als ik hem op de radio hoor, zet ik die niet uit. En dat doe ik bij een heleboel andere artiesten wel. En die jongens van Paceshifters branden er natuurlijk ook genadeloos op!”

Afkalven
Vorig jaar introduceerde Bökkers een tweede (kleiner) podium. Dat wordt dit jaar opgewaardeerd. De twee podia worden om en om gebruikt. Paceshifters (grungerock uit Wijhe) begint om 17.30 uur op het grote podium; om 19.00 uur volgt de Johnny Cash-set van HJ Bökkers en JB Meijers op het kleine podium. Douwe Bob begint om 20.00 uur; Revel in Dimes (soulvolle garagerock uit de USA) om 21.00 uur. Om 22.15 uur begint de set van Bökkers en aan reggaeband Roots Rising de eer om het festival vanaf 23.30 uur af te sluiten.

Tussendoor draaien Candy Says en The Volcano Boys plaatjes. “Inderdaad sluiten we het festival dit jaar niet zelf af”, vertelt Pronk. “De vorige keren was het een beetje abrupt afgelopen. Wij als laatste en daarna niks meer. Nu heeft het volk mooi tijd om nog even af te kalveren. En kunnen wij ook nog een biertje drinken en andere lui spreken.”

Sfeerplaatje
De leeftijdsondergrens is dit jaar verlaagd naar 16 jaar, maar daarmee zijn de grootste veranderingen ook wel benoemd. “We willen ook niet teveel aanpassen. De locatie is al helemaal te gek. De mensen komen voor het totale sfeerplaatje. Een fijn zoepfeest waar iedereen zich welkom voelt, een plek waar je hartelijk wordt ontvangen. Ik hoop dat de lûû vooral kriegt woarveur ze komt!”

Kaarten voor Koele Koele kosten 25 euro (exclusief reserveringskosten). Zie verder staging2.koelekoele.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.