kozakkenlinde diepenveen genomineerd voor boom van het jaar

Foto: Hans Menop

Deze boom is de officiële genomineerde vanuit Overijssel en dingt tot 15 oktober mee voor de prijzen. Jeroen Paas uit Deventer heeft deze boom genomineerd.

De Kozakkenlinde is een Hollandse Linde en staat al sinds 1620 op een dijk aan de Kozakkenweg in Diepenveen. Hij is ooit aangeplant als hybride knotboom, vermoedelijk voor het versterken van de dijk, het verbeteren van het aangezicht en het leveren van hout. De boom is bijna 400 jaar oud maar niet meer in de beste staat. Wat de boom naast zijn imposante leeftijd vooral interessant maakt, is het verhaal achter het beleg van Deventer in 1813/1814. Het Franse Napoleontische leger had zich verschanst achter de hoge muren in Deventer en wenste niet zonder slag of stoot te vertrekken. De Russen waren bezig de Fransen uit Noord/Oost Europa te verdrijven en werden daarbij geholpen door de Kozakken. Dat waren woeste mannen uit voornamelijk de Oekraïne en met een gevaarlijke reputatie. Ze reden op kleine steppepaardjes en konden her en der achter de vijandelijke linies opduiken.

Tijdens het beleg van Deventer omsingelden de Kozakken de stad en maakten zij onder andere gebruik van deze zomerlinde. De hoogte van de boom hielp ze om over de noordelijke muur en poort van Deventer heen te kijken en zo te zien wat zich achterin de stad afspeelde. Ook maakten de Kozakken en de Russen de oversteek over de IJssel en hielpen ze met het verdrijven van de Fransen uit een groot deel van Nederland, waarna de Oranjes de troon konden bestijgen. Een vergeten bevrijding van Nederland soms.

Stemmen op deze boom kan tot 15 oktober via de site staging2.deboomvanhetjaar.nl. De Kozakkenlinde doet mee als boom 9 en maakt naast de titel Boom van het jaar ook kans op een prijs van 2.500 euro voor verzorging of promotie van de boom. Daarnaast dingt de winnaar van de prijs mee voor de Europese boom van het jaar verkiezing volgend jaar.

Zie verder staging2.sbnlnatuurfonds.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.