julian van lohuizen naar euroskills in budapest

EuroSkills is een Europees Kampioenschap voor talenten in praktische beroepen met bijna dertig disciplines in totaal. Installatietechnicus Julian, die al twee keer een NK-finale skills op zijn naam zette en ook al deelnam aan WorldSkills in Abu Dhabi, doet mee in de categorie ‘Plumbing and heating’.

Het wordt aanpoten, dat weet hij. “In Abu Dhabi kregen we vier dagen tijd voor onze opdracht: de installatie van een zonneboilersysteem en het functioneel maken van de volledige badkamer. Je kon geen vijf minuten stil staan. Het was kiezen: of klaar en niet netjes of netjes, maar niet klaar. Ik ben voor de eerste optie gegaan, natuurlijk wel geprobeerd om het zo net mogelijk af te werken. Maar als je de opdracht af had, kreeg je wel veel extra punten! Echt, toen ik na die vier dagen klaar was, viel er een last van m’n schouders.”

Medal of Excellence
Julian eindigde er op de elfde plek (van de 29) en verdiende ook een Medal of Excellence. Die ging naar alle deelnemers aan Worldskills die ver boven het gemiddelde aantal punten eindigden (met inbegrip van de andere disciplines op het toernooi: van het kappersvak tot metselwerk, van elektriciteit tot noem het maar op). Dat betekent dat het niveau van de deelnemers aan ‘plumbing and heating’ zeer hoog was en de onderlinge verschillen miniem.

Het is een technische familie waar Julian uit voortkomt. Zijn vader werkt als monteur bij Scania en meerdere ooms zijn ook actief in de techniek. “Maar mijn keuze voor installatietechniek is nieuw. Wat me er zo in aanspreekt? Het is een breed vak. De ene dag werk je op een steiger aan dakgoten, de volgende dag ben je bezig met warmtepompen en aircosystemen.”

Elders Totaalinstallateur
Julian werkt via het opleidingsnetwerk InstallatieWerk (waaronder meerdere opleidingsbedrijven vallen) nu al zo’n vier jaar bij Elders Totaalinstallateur in Raalte. Daar leert hij het vak in de praktijk, maar mocht zijn kennis extra verdieping nodig hebben, kan hij dat aangeven bij InstallatieWerk. Hij mag zich inmiddels al eerste monteur werktuigbouwkundige installaties noemen en is bezig met het derde niveau: service en onderhoud. Zijn talenten vielen op bij Johan van Dijk, districtsmanager bij IW. “Hij vroeg me om mee te doen aan Skills Netherlands. Dit is er uiteindelijk van gekomen. Ik heb veel aan hem te danken!”

Zijn deelname aan de skillstoernooien heeft hem al de nodige bekendheid opgeleverd in het wereldje. De markt staat te springen om krachten zoals hij. “Maar ik weet nog niet of ik dit werk altijd wil blijven doen. Ik wil me nog verder ontwikkelen. Ik denk ook dat ik er meer uit kan halen. Weet je, het is en blijft lichamelijk werk. Ik wil dat dan toch graag combineren met regelwerk. Een functie als uitvoerder lijkt me wel wat op termijn. Of misschien ga ik wel een studie volgen op HBO-niveau. Maar nu zeer zeker nog niet.”

Voorbereiding
Inmiddels is hij zich al aan het voorbereiden op het toernooi in Boedapest. Hij heeft de materialen, waarmee hij moet werken al doorgeseind gekregen. Zo kan hij zich voorbereiden. Julian weet ook al dat hij gedurende drie dagen een ketel moet aansluiten. Hij is voorzichtig al een beetje gespannen aan het worden. “Maar het leuke is dat mijn ouders, mijn zus en mijn vrienden ook mee gaan. Ook een aantal collega’s komt kijken, zoals Laurens Loohuis, de directeur van de Loohuisgroep; hij komt met zijn vrouw een aantal dagen langs.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.