heeten maakt zich op voor ponyweek

“Alleen hier en daar nog even de puntjes op de i zetten en dan kan het allemaal beginnen. Het programma is nagenoeg ongewijzigd gebleven. Alleen de komst van de pubquiz en de eerste editie van de ponywandeltocht met routes van 7,5 en 17,5 kilometer op de eerste zondag van het feest zijn nieuwe onderdelen. Maar we zijn innovatief”, laat hij met nadruk weten. De geboren en getogen Heetenaar wijst naar de goedlopende Helami landbouw relatie- en innovatiedag, drie jaar geleden in het leven geroepen, tijdens de ponymarktdag en de Ekidenloop op zaterdag 22 september.

“Deze twee evenementen zijn allebei een groot succes. Ik vind het geweldig wat beide commissies neerzetten. Op de Helami landbouwrelatiedag komen bedrijven van naam en faam een presentatie verzorgen. Het Heetense bedrijf Kortenhorst boomkwekerij is deze keer present en zal de bezoekers een kijkje in hun keuken geven. Daarnaast is er een commissie van de Zwarte Cross aanwezig die een presentatie verzorgt over de dynamiek van een goed op poten gezet meerdaags festival en wat daar allemaal bijkomt kijken. De Ekidenloop staat nu ook goed op de kaart. De belangstelling neemt gestaag toe.”

Ruim zeshonderd dieren
Reimert noemt de aanvoer van kleine en grote viervoeters tijdens de Ponymarkt een blijvende bijzonderheid. “Toen het een aantal jaren economisch wat minder ging, hebben veel mensen hun pony’s weggedaan, omdat het een extra kostenpost betrof. Nu het allemaal weer aantrekt, gaan liefhebbers toch weer tot aanschaf over. Om die reden heb ik de stille hoop dat we dit jaar toch wel weer ruim zeshonderd dieren op de markt zien verschijnen. We willen graag dat deze marktdag blijft bestaan. Dit stukje folklore mag niet verloren gaan.”

“We hoeven niet rijk te worden van de feestweek, maar we proberen elk jaar wel wat over te houden, zodat het weer kan terugvloeien naar de samenleving ter ondersteuning van plaatselijke organisaties.”

Ekidenloop
Voor de aftrap van de Ponyweek tekent de plaatselijke menvereniging ‘Het Aangespannen Paard’ met de alom bekende tweedaagse samengestelde menwedwedstrijden rondom de overdekte manege aan de Schopkesdijk. Verschillende mencombinaties van enkelspan pony’s tot vierspan paarden zullen zaterdag 22 en zondag 23 september hun uiterste best doen om zo hoog mogelijk te scoren. De onderdelen zijn dressuur, vaardigheidsproef, het zogenaamde kegeltjesrijden, en de spectaculaire marathon met zes hindernissen. De toegang is op beide dagen gratis.

De start en finish van derde Ekidenloop, een estafette, waarbij een team van zes deelnemers de klassieke marathon van 42,195 meter loopt is zaterdag 22 september op het Dorpsplein. Om 11.00 uur beginnen de lopers. De organiserende commissie denkt dat er ruim vijftig teams van zes lopers mee zullen doen. Opgeven kan nog. Het Dorpsplein krijgt speciaal voor de gelegenheid een Japanse uitstraling. Een DJ zorgt voor opzwepende muziek. Langs het parcours komen ook minimaal twee muziekstands. De gezinsviering van 19.00 wordt evenals vorig weer gehouden in de feesttent.

Deurzaag’n
Zondag 23 september gaat het programma om 08.00 uur verder met de viswedstrijden in de bergingsvijver in de Hordelman. Van 9.00 tot 10.00 uur kunnen de fietsers zich bij de tent inschrijven voor deelname aan de ATB-Pony Veld toertocht voor een rit van 35 of 60 kilometer. Daar kan men zich tot 12.00 uur ook inschrijven voor de pony-motortoertocht van MC Free Wheels. Daarnaast staat die dag ook de eerste editie van de ponywandeltocht op het programma De wandelaars van de 7,5 kilometer starten tussen 10.00 en 10.30 uur en zij die 17,5 kilometer willen afleggen, beginnen tussen 9.30 en 11.00 uur. De Germania fietstocht begint om 13.00 uur en de Heetense pubquiz met teams van maximaal zes personen start om 16.00 uur in de feesttent.

De rolstoelwandeltocht op maandag 24 september (vanaf 14.00 uur) is met het verstrijken van de jaren een vast onderdeel geworden van de feestweek. Na afloop is er een gezellig samenzijn in de feesttent. Dinsdagmiddag staat in het teken van de viering van het 50-jarig bestaan van de KBO. Woensdag volgen de Pony- en Paarden Jaarmarkt en het verdere omlijstende programma. Over de cabaretavond ‘Deurzaag’n, woensdag, 20.30 uur,  zegt Reimert: “Het is verrassend dat elk jaar weer nieuwe mensen uit Heeten opstaan die op het podium  met sketches, liedjes en anekdotes de bomvolle tent een plezierige avond bezorgen. Er is in die zin veel talent in onze gemeenschap.”

Pleinpop
Tijdens Trends4All op donderdag 27 september (vanaf 18.00 uur) staat er weer een groot aantal kramen en stands opgesteld in de feesttent. Alles staat in het teken van creativiteit en hobby. Na afloop kan men gezellig napraten in het aangrenzende Heetens café. Vrijdag staat de jaarlijkse vlooienmarkt op het programma, om 17.00 uur gevolgd door  Smakelijk (He)eten, verzorgd door café restaurant Dert13n, café restaurant Reimink en Food2taste. Het drietal presenteert hun specialiteiten. In de tent is van 14.00-21.30 uur live muziek van Stef Ekkel, Waterproof Shampoo en DJ Harry.

Pleinpop (zaterdag 29 september) in twee tenten op het Dorpsplein wordt opnieuw een sfeervol muziekspektakel. De bezoekers kunnen kijken en luisteren naar optredens van de Party Animals, cover/mash-upband Baby Blue en DJ’s Jailhouse Jimmy, V-Power, Bacchie en lady Bee. De entree bedraagt 7,50 euro.

Oldtimer toertocht
De laatste dag van het feest wordt afgesloten met een oldtimer toertocht van oude brommers, solexen, motoren, trekkers, auto’s en vrachtwagens vanaf het plaatselijk industrieterrein ‘De Telgen’. Om 13.00 uur begint Heeten’s got Talent, waarbij kinderen van de basisschool allerlei (playback)acts verzorgen. De oldtimertoertocht van klassiekers wordt om15.00 uur afgesloten met een defilé door een deel van het dorp. In de tent speelt vanaf 15.15 uur de muziekformatie RefleXXion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.