grote belangstelling thema avond laaggeletterdheid

In Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Voor de gemeente Raalte betekent dit dat ongeveer 4000 inwoners kampen met dit meestal verborgen leed. Laaggeletterden schamen zich vaak voor hun onvermogen om te lezen en schrijven en ontwikkelen allerhande kunstgrepen om dit te verbergen in de omgang met anderen.

De boodschap van de thema-avond bij Landstede was dat je, ook als volwassene, alsnog kunt leren lezen en schrijven. Dat vraagt flink wat doorzettingsvermogen, maar het kán, bewees Ricardo Hensema. In een interview met taalbegeleider Berend Bolt vertelde hij dat hij op tal van manieren probeerde te maskeren dat hij veel moeite had met lezen en schrijven, tot hij zich realiseerde dat hij hierdoor evenmin zijn dochtertje kon voorlezen en daarmee zijn laaggeletterdheid misschien wel aan haar zou doorgeven. Daarop besloot hij hulp te zoeken en sinds kort kan hij niet alleen zijn dochter zonder problemen voorlezen en samen met zijn partner de ondertiteling van Netflix lezen, maar heeft hij het ook een stuk gemakkelijker op zijn werk, waar hij niet langer ‘verstoppertje’ hoeft te spelen en een stuk zelfredzamer is.

Tijdens de avond werden door Marit IJpelaar, projectleider van de Stichting Lezen en Schrijven, lintjes uitgereikt voor de genomineerde provinciale taalhelden. Het taalpunt Raalte is er trots op dat drie deelnemers uit Raalte een lintje hebben gekregen en tot taalheld verkozen zijn: Sylvia Vollenbroek als bruggenbouwer, Marga van de Merwe als taalbegeleider en Ricardo Hensema als taalcursist. Marga en Ricardo zijn tevens genomineerd voor de landelijke taalheldenverkiezing die in januari 2019 plaatsvindt.

Wat veel mensen tegenhoudt die alsnog zouden willen leren lezen, schrijven, rekenen en/of vaardig worden met digitale middelen, is dat ze vaak niet weten waar ze goede hulp kunnen vinden. Mensen uit de regio Salland kunnen terecht bij het Taalpunt, dat in de bibliotheek van Raalte (15.00 – 19.00 uur) en de bibliotheek van Heino (15.00 – 17.30 uur) wekelijks spreekuur houdt op de woensdagmiddag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.