gerlant gratis zwemles een fabeltje

Het is 2005 als ik een klus krijg bij het Hanzebad in Zwolle. Een hele zomer lang met een paar man daar aan het werk. Bij mooi weer op het dak, bij slecht weer onder de vloer. Elke morgen om zeven uur zie ik ze; ouders met kleine, hele kleine kinderen die naar zwemles gaan. Een jaar of vier en vaak komen ze een uur later weer naar buiten met een boel geschreeuw. Pa of ma met een lang gezicht, het kind opgejaagd, het moet zo naar school en met een lege batterij. ‘Zwemles is niet goedkoop’,  hoor ik overal. Ik vraag mij dan ook af: wat bezielt die ouders om met zulke kleine kinderen al naar zwemles te gaan?

Na een paar weken word je familiair met het personeel. Zo werkt dat als je ergens langer loopt. Op een vrijdagmiddag zit ik te praten bij de directeur. Allebei aan een kant van en met de voeten op het bureau. In ons koffiekopje zit inmiddels wat anders. Ik uit mijn verbazing over de jonge leeftijd van de zwemgasten. Hij geeft me advies. ‘Wacht tot je kinderen wat ouder zijn, je loopt leeg. Als ze een jaar of zes of ouder zijn, zijn ze sterker, leren ze sneller. Als directeur van een semi-commerciële instelling zou ik dit niet moeten zeggen maar als badmeester weet ik dat het zo is.’

Onze oudste is zeven als we daar naar zwemles gaan, de tweede is zes. De wachtkamer zit vol met ouders van kleine kinderen, de meesten al voor het tweede jaar. Elke maand moet ik dik honderd euro dokken. Een jaar lang.

Leeg lopen zoals in Zwolle wilden we niet weer. Onze derde heeft privélessen gehad bij zwemschool de Walvis in Heino. 25 euro in het uur. In elf lessen diploma A, B en C. We zouden naar de Tippe in Heino gaan. Groot was onze verbazing dat daar geen zwemlessen meer werden gegeven. Familie in de gemeente Dalfsen doet kinderen op zwemles in het buitenbad voor 49 euro per zomer seizoen plus 49,- abonnement. Voor honderd euro, of anders twee honderd euro als je er een jaar langer over doet, een diploma en dat geldt voor alle Dalfsenaren.

Stichting Leergeld heeft contracten met Tijenraan. Minima kunnen alleen daar de vierhonderd euro besteden. Kosten zijn € 860,00 voor zwemles op een doordeweekse dag (twaalf maandelijkse termijnen van € 71,67) en niet in Heino of bijvoorbeeld Heeten in het buitenbad. Dát budget, daar gaat nu dus geld bij. Hoe minima uit Luttenberg of Nieuw Heeten een jaar lang in Raalte moeten komen (de reiskosten, wie betaalt dat?) wordt niet over gepraat. Het voorstel is een ‘vestzak-broekzak-constructie’. Gemeentelijk geld wordt rond gepompt om de begroting van Tijenraan kloppend te houden en daarbij wordt met een gerust hart armoede gekweekt.

De gemeenteraad mag er nu nog wat van vinden. Vragen moeten zijn: Hoe oud is een kind als het op zwemles gaat? Welke prestatie afspraken maken wij met de zwemschool? Moet zwemles niet een minimale basisvoorziening zijn voor iedereen in Raalte? Hoe veel kost het als we net als in Dalfsen zwemlessen beschikbaar maken voor iedereen in al onze buitenbaden?

Als ouders er dan voor kiezen om naar het semi-commerciële luxe Tijenraan te gaan, is dat een vrije keus. In de tussentijd raad ik u van harte particuliere zwemschool De Walvis op camping Heino aan. Zij hebben ook een binnenbad. Het is betaalbaar en je maakt prestatieafspraken. Je weet dus waar je aan toe bent. Drie diploma’s voor minder dan Stichting Leergeld er voor een over heeft.

Het persbericht van het college deze week is feelgood. Niets meer dan ‘zie ons in Raalte eens even goed zijn’. Gratis zwemles voor minima en de pers stinkt erin. Het artikel vindt u hier. De puntjes op de i gezet. In fabeltjes geloven we namelijk niet.

gerlant@regiobode.nl 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.