emma uit hoonhorst biedt depressieve jongeren steun dancing with demons

Wie de vrolijke, spontane Emma ontmoet, zal zich moeilijk kunnen voorstellen dat ditzelfde meisje nog begin dit jaar met een zeer ernstige depressie kampte. Om die reden werd ze in februari door haar ouders en de leerplichtambtenaar van school gehaald. Een pestverleden en een negatief zelfbeeld lagen onder andere ten grondslag aan die depressie.

“Dat pesten heb ik als heel traumatisch ervaren. De dingen stapelden zich op en uiteindelijk werd ik zó depressief dat ik in april een zelfmoordpoging heb gedaan”, vertelt een zichtbaar geëmotioneerde Emma. “Ik was er bijna geweest…” Maar dan komt er een kleine glimlach op haar gezicht: ”Nu ben ik zó blij dat ik er nog ben en dat ik deskundige hulp heb gehad! Wat mij enorm heeft geholpen, is erover praten. Daardoor voel ik me zó veel sterker! Met mijn bedrijf ‘Dancing with Demons’ probeer ik jongeren met depressie duidelijk te maken dat het belangrijk is om over hun probleem te praten, ze krijgen de handvatten aangereikt die hen verder helpen.”

Profielwerkstuk
Emma leidt momenteel een druk leventje. Ze volgt het Deltion Sprint Lyceum, waar ze voor de uitdaging staat om 4, 5 én 6 VWO in één jaar te voltooien. Het profielwerkstuk dat ze voor school maakte, was de aanzet voor het starten van een eigen bedrijf, zo legt ze uit. “Het onderwerp van mijn profielwerkstuk was ‘Depressie en suïcide onder jongeren’. Zelf heb ik ervaren dat er nog steeds een enorm taboe op dit onderwerp rust en daar wil ik wat aan doen! Ik heb inmiddels een filmpje op YouTube gezet, waarin ik mijn eigen verhaal vertel. Jongeren nemen van een ervaringsdeskundige eerder iets aan, dan van een psycholoog die zijn wijsheid uit boekjes heeft gehaald. Ik snap als geen ander, wat deze jongeren doormaken. Mijn filmpje is al meer dan 1100 keer bekeken, er zijn ook heel veel reacties op gekomen! Jongeren die het filmpje bekeken, noemden mij ‘een écht voorbeeld’. ‘Je moet doorgaan Emma, want dat is hard nodig’, schreven ze. Ik ben zo dankbaar om dat terug te horen!”

Voor haar onderzoek heeft Emma via social media een oproep gedaan aan jongeren met depressie, met de vraag of zij hun verhaal wilden doen. Daar kwamen tien reacties op. “Wat deze jongeren het meest gemist hebben, is steun, zo blijkt uit mijn onderzoek. Best wel heftig… Als je je arm breekt, rent iedereen naar je toe om op je gips te tekenen. Maar zodra je zegt dat je met mentale problemen kampt, weten mensen niet hoe snel ze hun rug naar je toe moeten keren. Het gevolg hiervan is dat jongeren met een depressie een masker opzetten. Dat doen overigens bijna alle jongeren in onze samenleving. Dit om te verbergen dat het soms wat slechter gaat. Jongeren vinden het tegenwoordig zoveel makkelijker om een masker op te zetten dan te praten over wie ze daadwerkelijk zijn en wat ze daadwerkelijk voelen…”

Zelfdoding
Voor haar profielwerkstuk heeft Emma zich in de materie verdiept. “Onder jongeren is zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak! Vorig jaar hebben 81 jongeren zichzelf van het leven beroofd” weet ze. “Voor mij persoonlijk is het natuurlijk best wel zwaar en confronterend geweest om hier onderzoek naar te doen, maar het was wel een goede manier om eruit te komen. Ik ben een totaal ander meisje geworden. Hoe gek het ook klinkt: nu ben ik er zelfs dankbaar voor dat ik een depressie en mentale problemen heb gehad!”

Over ‘ZomerOndernemer’, een initiatief waarbij jongeren in de zomervakantie een eigen bedrijf opstarten en kennismaken met het ondernemerschap, vertelt Emma: “Ik zag dit initiatief al eerder langskomen, maar twijfelde of ik mee zou doen. Dit keer had ik echter al een idee in gedachten.”

Dancing with Demons’, zoals het bedrijf van Emma heet, verzorgt presentaties voor scholen, organisaties et cetera. Ook regelt Emma lotgenotencontact voor jongeren met depressie en biedt ze steun, informatie en methoden voor zelfhulp. “Het woord ‘depressie’ roept associaties op met duisternis en demonen”, zegt Emma over de bijzondere naam. “Je leeft als het ware in de greep van demonen. Als je eenmaal uit je depressie bent, blijven die demonen wel aanwezig, maar dan voel je jezelf gelukkiger. Je kunt weer dansen: dancing with demons!”

Ontroering
Als deelneemster van ZomerOndernemer’ kreeg Emma begeleiding van een coach, volgde ze workshops, sprak ze met ervaren ondernemers en moest haar bedrijf presenteren. Toen ze in Zwolle eenmaal haar woordje deed voor ‘ZomerOndernemer’ wist ze veel toehoorders te ontroeren met haar verhaal. “Er waren in totaal 22 deelnemers. Ik was helemaal verrast dat ik was verkozen tot ‘ZomerOndernemer!”

Een staande ovatie viel haar ten deel. Tijdens de landelijke finale in Utrecht gaat Emma het opnemen tegen negentien ‘concurrenten’. De drie winnaars (landelijke winnaar ZomerOndernemer, beste presentatiefilm en meest innovatieve idee) plaatsen zich voor de Europese finale in Riga. “Of ik in Utrecht ga winnen? Wie weet! Ik schat mijn kans wel redelijk hoog in, want het is écht een maatschappelijk probleem…”

staging2.dancingwithdemons.nl

[youtube url=”//staging2.youtube.com/embed/stKejb-KZbA”]

[youtube url=”//staging2.youtube.com/embed/MUk63wPRotQ”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.