Home / archiefcentraal / brett pieter

De WhatsApp groep ‘Saunamannen Zwolle’ stamt uit de tijd dat ik in Zwolle Zuid woonde, in een inwisselbare straat met twee onder één kap woningen. Middenklasse gezinnen brachten hun opgroeiende kinderen naar een mudvolle basisschool. De mannen werkten fulltime en meer, de vrouwen in deeltijd of stortten zich volledig op huishouden en kind ontwikkeling.

brett pieter

Verder was het de tijd van idioot stijgende huizenprijzen, invoering van de euro en beleggen op de beurs voor de gewone man. Zelfverrijking, weliswaar op kleine schaal, gold als alom geaccepteerd levensmotto. Pieter was een dissonant in de straat. Hij had geen kinderen en zijn horizon lag verder dan de hoogte van de hypotheekrente, het middelbare schooladvies of de keuze tussen een Toyota en een Volvo.

Nu, zo’n twintig jaar later, zijn wij Saunamannen op een (naderende) zijspoorleeftijd geraakt. De sleet zit op de sportieve prestaties, kwalen openbaren zich en reorganisaties en halsstarrigheid zorgen voor terugval op de maatschappelijke ladder. De onvermijdelijke tragiek van het leven, steeds sneller opschakelend door de aftakeling van lichaam en geest, gaat ook aan een tegen alle risico’s verzekerde nieuwbouwwijk niet voorbij.

Vorige week berichtte Pieter in de groepsapp vanuit het dramatische en overvolle vluchtelingenkamp op Lesbos, waar hij als vrijwilliger werkt. Aanleiding was de amputatie van een tweetal tenen van een andere, aan suikerziekte lijdende, Saunaman. ‘Veel sterkte Hans’, appte Pieter vanaf het eiland en voegde een selfie bij. Op de selfie straalt Pieter een haast Bijbelse sereniteit uit. Een krachtige figuur, die vanuit een kalme gemoedsrust, probeert een houvast te zijn voor de kanslozen op deze aarde.

Gelukkig is er één eigenschap van de Saunamannen niet aan slijtage onderhevig: humor. Leo appte onmiddellijk: ‘@Pieter. Eet jij wel genoeg jongen?’

www.brettsnap.nl
brettcolumn@hotmail.com

Lees ook

Ingezonden brief: ‘De twee adviesraden in het Sociaal Domein moeten blijven’

Herman Kamphuis, ombudsman PvdA Raalte, is opnieuw in de pen geklommen. Ditmaal breekt hij een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.