brett pieter

Verder was het de tijd van idioot stijgende huizenprijzen, invoering van de euro en beleggen op de beurs voor de gewone man. Zelfverrijking, weliswaar op kleine schaal, gold als alom geaccepteerd levensmotto. Pieter was een dissonant in de straat. Hij had geen kinderen en zijn horizon lag verder dan de hoogte van de hypotheekrente, het middelbare schooladvies of de keuze tussen een Toyota en een Volvo.

Nu, zo’n twintig jaar later, zijn wij Saunamannen op een (naderende) zijspoorleeftijd geraakt. De sleet zit op de sportieve prestaties, kwalen openbaren zich en reorganisaties en halsstarrigheid zorgen voor terugval op de maatschappelijke ladder. De onvermijdelijke tragiek van het leven, steeds sneller opschakelend door de aftakeling van lichaam en geest, gaat ook aan een tegen alle risico’s verzekerde nieuwbouwwijk niet voorbij.

Vorige week berichtte Pieter in de groepsapp vanuit het dramatische en overvolle vluchtelingenkamp op Lesbos, waar hij als vrijwilliger werkt. Aanleiding was de amputatie van een tweetal tenen van een andere, aan suikerziekte lijdende, Saunaman. ‘Veel sterkte Hans’, appte Pieter vanaf het eiland en voegde een selfie bij. Op de selfie straalt Pieter een haast Bijbelse sereniteit uit. Een krachtige figuur, die vanuit een kalme gemoedsrust, probeert een houvast te zijn voor de kanslozen op deze aarde.

Gelukkig is er één eigenschap van de Saunamannen niet aan slijtage onderhevig: humor. Leo appte onmiddellijk: ‘@Pieter. Eet jij wel genoeg jongen?’

staging2.brettsnap.nl
brettcolumn@hotmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.