Home / archiefcentraal / bewoners ceintuurbaan raalte willen af van racebaan

“Het probleem bestaat al tientallen jaren en sinds de herinrichting van de Ceintuurbaan, jaren geleden, is het alleen maar erger geworden. De auto’s jakkeren over onze straat!” En daar moet maar eens een einde aan komen, vinden Joke Manenschijn, Brenda Heerink, Jeroen van den Berg en Thea Woesthuis, enkele van de bewoners van de Ceintuurbaan in Raalte, die met enige steun van de SP Raalte, nu actie voeren voor een veiliger Ceintuurbaan.

bewoners ceintuurbaan raalte willen af van racebaan

Ze hebben vorige week zaterdag al een groot spandoek langs de weg neergehangen en meerdere lantaarns voorzien van ’30 km’-bordjes. Joke: “Het is hier al jaren een 30 km-weg, maar veel mensen weten dat niet eens! Scholieren fietsen hier over de stoep voor hun eigen veiligheid!”

Wethouder Dennis Melenhorst brengt op woensdag 19 september een bezoek aan de straat om de situatie ter plekke te bekijken en met de bewoners te praten. Want het kan zo niet langer, vinden ze. “Dat het hier een 30 km-zone is, staat heel onduidelijk aangegeven”, vertelt Jeroen. “Als je van het bedrijventerrein aan de andere kant van het kanaal komt, zie je misschien een keer een bordje. En daarna ook niks meer. En voor de andere kant, gezien vanaf de N348, geldt hetzelfde. Ergens op de weg een keer een 30 teken en dat is het. Je moet het maar net zien. Het nodigt zo ook gewoon uit om hard te rijden.”

Joke, die van de vier al het langst in de straat woont, heeft de situatie in de loop der jaren alleen maar zien verergeren. “En het geldt echt niet alleen voor het autoverkeer, maar ook voor de bussen, het vrachtverkeer en de trekkers. Want studenten van Landstede krijgen verkeerslessen hier op hun eigen tractor. Als de lessen zijn afgelopen, rijden ze met een noodgang over de Ceintuurbaan naar huis. Ze wachten elkaar nog eerst op ook!” Jeroen: “Er moet wat aan gedaan worden, voordat er grote ongelukken gebeuren!”

SP Raalte
De gedeelde zorgen van de straat kwamen aan het licht na een enquête van de SP Raalte. Leden van de partij vroegen de bewoners naar de knelpunten in hun leefomgeving.

Jeroen: “Daarbij kwamen er meerdere punten naar voren, maar de snelheid op de Ceintuurbaan stond met afstand bovenaan. Daarom zijn we met wat hulp van de SP nu in actie gekomen. Wat we willen? Het allerminste wat de gemeente kan doen, is de maximumsnelheid van 30 km beter aangeven. Met borden en wegmarkering. Het liefst nog met ‘slow down’-poppetjes ter hoogte van speeltuin de Blekkerhoek.” Brenda: “Het zou fijn zijn als we daar de weg rustig kunnen oversteken. Er is wel een zebrapad, maar dat ligt een beetje in de bocht. Het is telkens maar weer afwachten of het verkeer remt!” Het liefst zouden ze dan ook zien dat de hele weginrichting wordt aangepakt. Hoe? Dat willen ze graag overleggen met de gemeente.

Grote actie
Zaterdag 8 september hielden ze daarom een grote actie, waarbij de kinderen in de straat zelfs hielpen om het verkeer in goede banen te leiden. Jeroen: “De reacties van het voorbijrijdende verkeer waren goed. Fietsers die zeiden: ‘Huh, maar het is hier toch 50?’ Nee dus.” Joke: “Er waren ook mensen die stopten en ons complimenteerden met de actie!”

De wethouder kon niet, maar, en dat geven ze eerlijk toe, de uitnodiging was pas de donderdag ervoor, redelijk laat dus, verstuurd. Komende woensdag komt de wethouder echter wel langs. “En nu maar afwachten hoe hij reageert”, stelt Thea. “We merken in elk geval dat het verkeer door het spandoek en de extra bordjes al veel vaker op de rem trapt en rustiger gaat rijden!”

Lees ook

Hans Kamphuis tijdelijk wethouder Olst-Wijhe

OLST/WIJHE – Hans Kamphuis, nu nog raadslid namens het CDA, is aangewezen als tijdelijke vervanger …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.