Home / archiefcentraal / behoefteonderzoek kinderen jongeren en ouders in armoedesituatie

Om in beeld te krijgen waar kinderen en ouders behoefte aan hebben wanneer er moeite is om rond te komen, is er afgelopen voorjaar een behoefteonderzoek uitgevoerd onder een aantal deelnemers van Stichting Leergeld Salland. Dit onderzoek is in opdracht van de gemeente Raalte uitgevoerd door GGD IJsselland.

behoefteonderzoek kinderen jongeren en ouders in armoedesituatie

Er is gebruik gemaakt van de persona methodiek. Een persona is een denkbeeldig persoon die de doelgroep vertegenwoordigd. Door persona’s te gebruiken wordt de doelgroep niet in vage termen beschreven, maar gaat deze echt leven. De persona’s worden gebruikt om de ondersteuning beter op de doelgroep af te stemmen. Op deze manier wordt de doelgroep zelf betrokken bij het maken van beleidsbeslissingen.

Er zijn met 28 kinderen en jongeren en 9 ouders uit Raalte en Heino groepsgesprekken gevoerd.
De uitkomsten van de groepsgesprekken zijn samengevat in vijf persona’s. Zij vertellen het verhaal van de verschillende doelgroepen uit het behoefteonderzoek.

Op basis van deze vijf persona’s is er een vertaalslag gemaakt naar behoeftes van jeugdigen en ouders in Raalte die moeite hebben met rondkomen, in de vorm van een adviesrapport voor de gemeente. Het meer aandacht besteden aan preventie, het betrekken van zowel jeugdigen als ouders bij het organiseren en opzetten van voorzieningen en activiteiten en het in gesprek blijven met zowel jongeren als ouders uit deze doelgroep, worden onder andere als adviezen genoemd. Momenteel worden er concrete vervolgstappen geformuleerd. 

 

Lees ook

Bijplaatsen korhoenders op de Sallandse Heuvelrug gaat door

ZWOLLE – In totaal gaat het 300.000 euro kosten: Staatsbosbeheer mag de komende vijf jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.