befaamde tsjechische kunstenaar in het holstohus

Ales Knotek werd geboren in het stadje Ivancice in het prachtige Moravia, niet ver van Brno. Hij studeerde aan de kunstacademie in Praag en was een van de oprichters van de geruchtmakende kunstenaarsgroep ’Tunel’. Deze groep van, destijds jonge kunstenaars, was onderling verbonden door het maken van spirituele, fragiele, contemplatieve en abstracte kunst. Begin jaren negentig, na de ‘Fluwelen Revolutie’, had hij heel veel exposities met deze groep. Uiteindelijk ging hij zijn eigen weg met solo-exposities in zijn eigen land en in geheel Europa.

Ales Knotek schildert enigszins mysterieuze, abstracte landschappen, die vol zijn van symbolen en verwijzingen naar antieke schepen, de godenwereld, grotschilderingen en droomlanden. Hij ziet zijn werk als een soort bede, ceremonie of ritueel. De omlijstingen fungeren als een venster naar deze bijzondere werelden, waarin ook invloeden van de natuur vaak een rol spelen. Zijn beeldtaal is een combinatie van abstracte en figuratieve elementen. Daarbij maakt hij gebruik van zo universeel mogelijke beelden, zoals symbolen en archetypische vormen. Deze krijgen in zijn werk een geheel andere context en betekenis. Met deze beelden probeert hij herinneringen op te roepen aan dingen die we wellicht eerder hebben ervaren, maar die we zijn vergeten in het drukke leven van alledag. Als een soort ‘déjà-vu’.

Kenmerkend voor zijn stijl en schildertechniek is de grote gelaagdheid van de werken. Gecombineerde technieken en vele, zorgvuldig gekozen kleurlagen vormen een speciale, licht opgloeiende achtergrond. Op deze achtergrond schildert hij vervolgens zijn voorstellingen en symbolen. De soms scherp en gevaarlijk ogende voorstellingen gaan altijd samen met zachte en vriendelijke tegenhangers. In zijn zeer persoonlijke kleurgebruik is de invloed van de Midden-Europese lichtval onmiskenbaar aanwezig. De uiteindelijke kunstwerken weerspiegelen altijd een wonderbaarlijke en verstilde harmonie.

Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Ales Knotek ook een kleine serie grafiek, die tegen zeer betaalbare prijzen kan worden aangekocht.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.