abc kroos kiest helemaal voor raalte

“Een grote productiefabriek bij The Green East kan ook niet eens gezien het bestemmingsplan. Nog afgezien van de problemen die je op deze smalle weg zou krijgen met aan- en afvoer van grote hoeveelheden kroos.”

Vrijdag 24 augustus, een jaar na de eerste presentatie van de plannen door de Raalter Maan Group die het oude varkensproefbedrijf van Wageningen UR had aangekocht, werd gevierd dat The Green East grotendeels klaar is. Het nieuwe innovatiecentrum wil een ‘home of green development’ zijn voor agri en food voor Raalte, de regio Zwolle en heeft ook nationale en internationale ambities voor innovaties in de circulaire economie. Op het 6 ha. grote terrein staan (of komen) onder meer hightech laboratoria, kweekkamers, een kas, een leslokaal en vollegrondsproefvelden. Ook komt er een showroom waar bedrijven hun circulaire en biobased initiatieven kunnen tonen en is er samenwerking met onderwijs- en onderzoeksinstellingen zoals de HAS in Dronten en Wageningen UR.

De komst van ABC Kroos vanuit Groenlo naar The Green East leverde vorige maand veel publiciteit op. Mede dankzij bijdragen van 9 ton van de Maan Group en een even groot bedrag van het Energiefonds Overijssel gaat het Achterhoekse bedrijf verhuizen naar Salland. Volgens Hans Derksen is het niet de bedoeling dat er aan de Drosteweg ook op grote schaal het plantaardig eiwit uit het eendenkroos gehaald zal worden. Daarvoor komt er dus een grote fabriek op het Raalter bedrijventerrein die naar verwachting in 2020 moet gaan draaien.

“De opzet van The Green East met veel verbinding met onderwijs en onderzoek sprak ons erg aan. Bovendien klikte het goed met André Jansen van de Maan Group. Hij wilde in onze plannen investeren. Dat deed het Energiefonds van de provincie Overijssel ook. We zochten dit soort partners al langer. Banken en financiers willen harde garanties, maar die kun je als beginnend bedrijf, zeker met een nieuw product, niet makkelijk geven. Daarom zijn we blij met de Maan Group en Overijssel. Noem ze maar investeerders met een groen hart, die denken aan de langere termijn en willen niet binnen een paar jaar hun geld terugverdiend hebben.”

Waterlinzen
Twee jaar draait ABC (Aquatische Biomassa Concepten) Kroos al op het Groenlose bedrijventerrein (daarvoor in Apeldoorn) als onderdeel van het in 2016 geopende Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek Achterhoek. Het kroos van twee telers in Huissen, gekweekt in ondiepe bassins in kassen, wordt hier omgezet in plantaardig eiwit. Het woordje ‘eendenkroos’ gebruiken ze bij het jonge bedrijf met zo’n acht medewerkers liever niet. “Dat doet denken aan modderige sloten met rondzwemmende eenden. Wij ontdekten dat in de Middeleeuwen het woordje waterlinzen gebruikt werd. Die naam past beter bij de manier waarop wij het laten telen, al is het hetzelfde plantje.”

Waterlinzen hebben grote voordelen; ze groeien hard (tot een verdubbeling per week bij een temperatuur tussen de 15 en 30 graden C), ze hebben alleen water, stikstof, fosfaat en kalium nodig, en, vooral, er zit 40 procent eiwit in (in de droge stof van het waterplantje dat verder uit ruim 90 procent water bestaat). Dat wist Derksen nog uit de jaren 90 toen hij bij de Wageningse universiteit werkte, maar met die kennis werd weinig of niks gedaan. Tot Derksen en zijn compagnon afgelopen jaren in Groenlo een manier uitwerkten om dat eiwit eruit te halen. “Dat systeem hebben we voor een deel gepatenteerd. Plus dat we nog wat extra handigheidjes hebben ontwikkeld. Alleen in de VS is ook zo’n systeem, maar niet zo goed als het onze.”

Vleesvervangers
Afgelopen twee jaar werd duidelijk dat de teelt en verwerking van waterlinzen commercieel interessant kan zijn. Het gewonnen plantaardig eiwit kan worden gebruikt in bijvoorbeeld vleesvervangers en voedingssupplementen. Die behoefte zal komende jaren flink groeien door het groeiende aantal vegetariërs en veganisten, al denkt Derksen zelf dat er ook heel nieuwe, hybride vormen van plantaardige en dierlijke producten gaan komen.

Om dat commercieel aantrekkelijk te maken, moet de productie dan wel flink groter. “Daarvoor heb je geen twee telers zoals nu nodig, maar zeker een tiental telers. Die zoeken we nu in een cirkel van zo’n 50 kilometer rond Raalte. In een (tunnel)kas haal je een jaaropbrengst van 40 ton droge stof per ha uit waterlinzen, in de openlucht de helft minder. Wij kunnen onze telers straks 500 euro per ton droge stof bieden, dan heb je het over een opbrengst van 20.000 euro per ha.”

De nieuwe productiefabriek in Raalte, tien keer zo groot als het huidige onderkomen in Groenlo, wordt een succes, daarvan is hij overtuigd. “We hopen nu dat de productie in Raalte in 2020 kan starten, waarna we naar verwachting in 2021 of 22 winst gaan maken. Maar we denken niet dat je die fabriek daarna dan steeds maar groter moet maken. Ik denk dat het uiteindelijk een serie van regionale fabrieken wordt. Met elk een groep telers in die regio die de waterlinzen kweken, in Nederland maar zeker ook in het buitenland.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.