Home / archiefcentraal / 400 jaar rankenberg boerenleven in verhalen beelden eten and drinken

Zaterdag 22 september is monumentale boerderij de Rankenberg in Wijhe open voor publiek. Bezoekers kunnen de restauraties bezichtigen, verhalen beluisteren en ontdekken of workshops volgen over archeologie of koken op basis van historische recepten. Bovendien is de gloednieuwe ‘theetuin’ open met drankjes, boerenijs en live muziek.

400 jaar rankenberg boerenleven in verhalen beelden eten and drinken

De Rankenberg viert dat de huidige boerderij 400 jaar bestaat. De geschiedenis van ‘erve Rankenberg’ gaat zelfs terug tot 1330. De boerderij wordt momenteel gerestaureerd. Op de deel in de boerderij is nu veel van het oude gebouw te zien en af te lezen aan de balken en stenen.

Eeuwenlang is veel uit de grond gehaald aan graan, aardappelen, bieten, fruit en voer voor het vee. Er is ook één en ander in de grond verdwenen, bijvoorbeeld bij een verbouwing, het dempen van een waterput, of het slachten van een varken. Al die zaken zijn verbonden met verhalen. Van de fles die rond ging bij het dorsen, tot keuzes over leven en liefde.

Ook families spelen in die verhalen een rol; de gelijknamige familie Rankenberg, de familie van Twickel en de familie Berends/Schrijver. In al die eeuwen is veel bier gedronken en van alles gegeten. Eten en archeologie zijn zo via verhalen en via de grond verbonden. Dit en meer komt ter sprake en is te proeven bij de open dag op de Rankenberg. Ook zijn er activiteiten voor kinderen.

De open dag wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Sallands Erfgoed en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel en gemeente Olst-Wijhe. Het programma op zaterdag 22 september begint om 13.30 uur en is aan de Scherpenzeelseweg 9 in Wijhe. De toegang is gratis.

Lees ook

Dorpsquiz brengt jubilerend Hoonhorst in beweging

Op zondagmiddag 14 november vindt de ‘eerste echte Dorpsquiz Hoonhorst’ plaats HOONHORST – Het had …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.