zondagse gedachte wat heb je nodig

Zou Jezus het zó bedoeld hebben, als iets waarnaar je kunt snakken omdat er een tekort aan is. Brood zouden we dan moeten zien als water, regen zoals ik net beschrijf. Maar Jezus zegt het tegen zijn omstanders die hem eigenlijk niet willen ontvangen: wie is hij eigenlijk wel, die timmermanszoon, wat komt-ie hier doen?

Hij prikt er doorheen: Wie gelooft heeft eeuwig leven – en dat verbindt Hij met het brood, met zichzelf, zijn leven, ziel en zaligheid die Hij zal geven voor de mensheid. Opdat er leven is voor ieder, perspectief, bevrijding, hoe zwaar je het ook soms zult hebben.

Brood uit de hemel – we mogen het zien als datgene wat iedere mens goeddoet: de oprechte aandacht die je nodig hebt als je de weg kwijt bent. De toegestoken hand die je nodig hebt als je in de put zit. Iemand die naast je staat en samen met jou zoekt naar een uitweg om verder te komen als het alleen niet meer lukt. Het zit soms al in heel kleine dingen, maar het kan zó veel doen: een kruimel voor de één is een hele boterham voor de ander.

Als ik dit stukje schrijf is het buiten 32 ⁰C en tegenover mij zijn bouwvakkers aan het werk aan een appartementencomplex. Ik benijd ze niet. Ik denk dat zij nu even niets hebben aan een verhaal over ‘brood uit de hemel’, niet letterlijk. Maar ik hoop dat zij straks thuiskomen en een lekker verkoeld drankje vinden om op adem te komen.

Ik bedoel maar, wat heb je nodig? Het gaat om de juiste aandacht op het juiste moment. Om óp te knappen en zó mens te kunnen zijn.

Clazien Broekhoff.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.