wijhe 92 zonder hoofdbestuur

Het hoofdbestuur van Wijhe ’92 bestond een jaar geleden nog uit vijf bestuurders. Tijdens de Algemene Ledenvergadering eind 2017 kondigden algemeen voorzitter Martin Westerbeek, voorzitter voetbalbestuur Alexander Westenbrink, penningmeester John Strijdveen en voorzitter van de bestuursgroep Wim Lankhorst hun vertrek al aan; hun termijn eindigde en ze stelden zich niet verkiesbaar. Martin Westerbeek: “Om de club niet met lege handen achter te laten hebben we ons tot afgelopen zomervakantie nog ingezet. Maar nu de start van het nieuwe seizoen voor de deur staat zwaaien we definitief af. Alleen secretaris John Voppen blijft nog over als hoofdbestuurder.”

Gelukkig is er (nog) geen man overboord. De zaken zijn organisatorisch allemaal goed geregeld. De bezetting is rond voor het seizoen 2018-2019, maar daarna wordt de situatie absoluut zorgelijk. De oud-bestuurders hebben aan alle kanten geprobeerd opvolgers te vinden, maar zonder succes. Alexander Westenbrink: “Mensen willen best wat doen, maar hebben minder tijd om grote en structurele vrijwilligerstaken zoals een bestuurstaak op zich te nemen. Gelukkig is er veel jonge, frisse kennis binnen de vereniging. De kunst is om elkaar meer te vinden en de nieuwe generatie heeft een andere binding met elkaar dan de oude groep bestuurders. Dat vraagt om een andere aanpak, want deze ‘bestuurskaalslag’ gaan de club en onze leden komend seizoen natuurlijk wel voelen.”

Het afgelopen half jaar is een groep twintigers en dertigers enkele keren bij elkaar gekomen om te brainstormen over het toekomstbestendig maken van Wijhe ’92. “Een stel knappe koppen, met hart voor de club en vanuit hun banen brengen ze heel veel kennis en kunde mee. Ze gaven ons vernieuwende, maar soms ook confronterende inzichten.”, aldus Martin. “We zijn nu met hen bijvoorbeeld aan het onderzoeken of we meer met zelfsturende teams binnen de club kunnen doen. Want die kant lijkt het op te gaan: mensen willen graag wat voor de club doen, maar liefst bepalen ze zelf wanneer en met wie ze dat doen en ze willen budgetverantwoordelijkheid. Een mooi voorbeeld hiervan zien we al bij de mannen die in het Technisch Hart bij de voetbal zitten. Misschien moeten we dit verder doorvoeren?”

De voormalig hoofdbestuurders zien de toekomst positief in, maar zijn ook realistisch. Alexander: “Binnen de voetbal zijn al zelfsturende teams, de handbal gaat ook die kant op. Dat is ook de reden dat we ons komend seizoen nog redden zonder hoofdbestuur. Het spreekwoordelijke schip is gelukkig niet zinkend. Maar het wordt wel stuurloos, omdat koersbepalers ontbreken nu er geen hoofdbestuur is. Er moeten belangrijke en financieel grote besluiten worden genomen, die worden nu vooruitgeschoven. Zoals bijvoorbeeld de eventuele fusie met volleybalvereniging Rood-Wit ’75. Martin: “Ik heb er alle vertrouwen in dat er een oplossing komt. We zijn vaker trendsettend geweest bij Wijhe ‘92. Het Talentenplan is er vorig jaar gekomen, dat hebben andere verenigen niet. Zij volgen, net als de gemeente, nauwlettend wat we op dat gebied doen. We kunnen goed organiseren en er staan altijd mensen op die kartrekkers zijn, die verbinden, die mensen mee krijgen.”

“Het neemt echter niet weg dat de tijd begint te dringen”, zegt Martin. “John Voppen kan niet in zijn eentje het hoofdbestuur vormen. Uit ervaring weten we dat het heel leuk is om op te trekken met de juiste mensen, mensen waar je een klik mee hebt en waarmee je je samen voor de club in zet. Er komt bovendien een jonge generatie aan waar we veel vertrouwen in hebben. Wij weten en zien dat dit slimme, krachtige jongelui zijn die vast en zeker actief worden om de toekomst van onze mooie club zeker te stellen. Die urgentie is er zeker voor Wijhe ‘92. Daarom doen we een oproep om verenigingsbreed de schouders eronder te zetten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.