waterschap nauwelijks problemen met onttrekkings en beweidingverbod

Dat blijkt uit de controlerondes die het waterschap uitvoert. Het toezicht op het beweidingsverbod voor vee op de kurkdroge dijken leverde 15 overtredingen op. Deze eigenaren of pachters van dijken zijn alsnog gevraagd hun vee tijdelijk van de dijken te halen.

“Natuurlijk hebben we er alle begrip voor dat boeren balen als ze geen water uit sloten en kanalen meer mogen gebruiken voor het beregenen van hun land. Het is klasse dat ze zich bijna allemaal netjes aan de spelregels houden”, zegt plaatsvervangend dijkgraaf Hans Pereboom. “Teveel of te weinig water heeft rechtstreeks invloed op de bedrijfsvoering en de opbrengsten. Des te knapper dat de boeren gedisciplineerd meewerken.” De controles van handhavers tonen aan dat agrariërs zich houden aan de verboden. Deze controles bestaan normaal gesproken uit het rondrijden door de gebieden, maar dit keer handhaafde het waterschap ook vanuit de lucht met een vliegtuigje.

Het waterschap controleert dagelijks of er geen water uit sloten, kanalen en weteringen wordt gebruikt voor het besproeien van gewassen en tuinen in die gebieden waarvoor een zogeheten onttrekkingsverbod geldt. Datzelfde geldt voor het beweiden van de dijken door vee.
Pereboom: “Met de onttrekkingsverboden willen we verdere daling van de waterpeilen voorkomen en zo lang mogelijk voldoende voorraad houden voor de warme en droge periode die nog voortduurt. De verboden gelden voor onbepaalde tijd en zijn niet van toepassing op drinkwater voor vee of het blussen van branden.”

Droge grasmat kwetsbaar
Om verdere schade aan de droge dijken te voorkomen, stelde Waterschap Drents Overijsselse Delta eerder een beweidingsverbod op alle dijken in. Dit betekent dat veehouders hun dieren tijdelijk van de dijk moeten halen. “Door de droogte wordt bij begrazing het wortelstelsel van de grasmat aangetast, waardoor het gras op de dijk moeilijk kan herstellen. Deze grasmat dient als beschermlaag van de dijk in tijden van hoogwater. Door de lange periode zonder regen is de grasmat van dijken en de toplaag waarin de wortels zitten, verdroogd. En dus kwetsbaar.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.