voorzitter paul wittenhorst blikt vooruit op 67e stoppelhaene

“Het is voor iedereen heel duidelijk dat het een slecht jaar voor de landbouw zal worden. We zullen er op bepaalde momenten, zoals tijdens de officiële opening woensdagavond in de Sallandse Herberg en de Oogstdankmis donderdagmorgen, ook zeker gepaste aandacht aan besteden.”

“Het is wel een tweeledig gevoel. Je kunt ook zeggen dat wij, zowel boeren als burgers en consumenten, nu extra dankbaar moeten zijn voor wat er nog wel geoogst kan worden. Maar dat het deze zomer een enorme domper is voor de landbouw is duidelijk.” Ook de Sallandse Boer 2018 Stephan Rientjes zal ongetwijfeld aandacht aan deze droge zomer besteden, naast zijn ambassadeurswerk voor de traditionele oogstgave. Dit jaar heeft de Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Raalte (WOR) gekozen voor het project Mount Neverrest, voorgedragen door het Carmel College Salland. Zestien VMBO-leerlingen van deze school hebben tijdens hun reis naar Thailand in het voorjaar een bezoek aan dit project gebracht. Mount Neverrest is een project voor een school voor gehandicapte kinderen en jongeren.

Laatste details
De organisatorische voorbereidingen voor het 67e Stöppelhaene lopen verder goed, zo weet Wittenhorst. “We horen als Stöppelhaenebestuur weinig van onze commissies, dat is altijd een goed teken kun je zeggen. Deze weken gaat het vooral om het invullen van de laatste details voordat de echte opbouw begint. We hopen vooral dat het eindelijk eens wat minder heet wordt.”

Het programma van woensdagavond 22 augustus tot en met zondagmiddag 26 augustus is in grote lijnen te vergelijken met dat van voorgaande jaren. “Het wordt interessant om te zien of bijvoorbeeld de Harvest Games op de Boerendag vrijdag net zo’n succes worden als vorig jaar, toen we die voor de eerste keer organiseerden. Mooi is ook het seniorenterras bij de Marktstraat dat dit jaar voor de 25e keer wordt opgezet tijdens het oogstcorso donderdagmiddag. De ouderen waarderen dat altijd heel erg.”

Jupilerstage
Ook de vorig jaar nieuwe en succesvolle Jupilerstage op het Stoppelveld is weer terug. Onder meer The Wetnecks (‘Zeven zoons van zeven verschillende vaders…’ volgens eigen zeggen) zullen vrijdagmiddag vijf uur het publiek weer bestoken met een mix van bluegrass, country, dance, polka en rock ’n roll.

De donderdagavond op het Stoppelveld (Domineeskamp), de enige avond dat entree betaald moet worden, zal dit jaar waarschijnlijk niet uitverkocht raken, zoals afgelopen jaren (soms al vele maanden van te voren) het geval was. “De kaartverkoop loopt verder goed, maar het was vanaf het begin duidelijk dat we dit jaar een klein stapje terug moesten doen. Absolute toppers zoals Kensington en Marco Borsato, die kun je nu eenmaal niet elk jaar naar Raalte halen.”

Hazes, Lil’Kleine
De verhalen dat Andre Hazes, een van de hoofdacts donderdagavond dit jaar, wat in de lappenmand zou zitten, kent Wittenhorst ook. “Maar die komt zeker naar Raalte. Een maandje rust nemen heeft hem goed gedaan en inmiddels heeft hij ook al weer opgetreden.” Voor problemen met biergooiend publiek tijdens het optreden van Lil’ Kleine in de Feestfabriek donderdagavond is hij niet echt bang.

“We hebben hier een verstandig publiek volgens mij, die geloven niet in dat volgens mij nogal kinderachtig gedoe met bier gooien. Bovendien, rond de rapper Ronnie Flex speelde een paar jaar geleden ongeveer hetzelfde, maar er was toen geen enkel probleem bij zijn optreden hier. Dit jaar doet hij zaterdagavond 25 augustus trouwens een mega-optreden op het hoofdpodium van Stöppelhaene met de band Deuxperience.”

Oogstversiering
Het aantal straten en gevels dat dit jaar weer mee doet aan de traditionele oogstversiering is ongeveer gelijk aan andere jaren. Tientallen woningen aan straten als de BK-straat (met Angeli Custodes), Lijster, Pimpernel, De Braak, Grutto en Ekster zijn tijdens het feest te bewonderen. Daarna zijn er nog flink wat individuele huizen die meedoen. Een speciale route langs alle versierde straten en huizen (die ook ’s avonds verlicht zijn) is tijdens het oogstfeest weer gratis te downloaden op de site van Stöppelhaene.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.