verkiezing duurzaamste huis van nederland van start

Veel mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun woning en in het bijzonder is er veel aandacht voor energiebesparing en aardgasvrij wonen. De Nationale Duurzame Huizen Route ziet een toename in mooie duurzame voorbeelden. Op het ervaringsplatform wisselen huiseigenaren tips en ideeën uit op het gebied van duurzaam bouwen en wonen. “De verkiezing biedt huiseigenaren een kans om hun voorbeeld in de schijnwerpers te zetten,” aldus Eva Petra Simon, organisator van de Duurzame Huizen Route. “Ook als je nog niet ‘klaar’ bent met verbouwen, mag je meedoen.”

Waardevolle verhalen
Het verhaal van de bewoners speelt een belangrijke rol bij de beoordeling. Duurzame koplopers krijgen een podium om hun waardevolle verhalen te delen en maken kans op de juryprijzen. De prijzen zijn ingedeeld in vier categorieën gebaseerd op bouwperiode en type woning. De jury staat voor een grote uitdaging om de goede voorbeelden met elkaar te vergelijken.

De jury wordt gevormd door Ad Straub (Universitair Hoofddocent Bouwkunde TU Delft), Leen van Dijke (voorzitter Stroomversnelling en Strategic Committee Nationaal Energie Bespaarfonds), Jan Tjemme van Wieringen (onderzoeker bij MilieuCentraal) en Fenneken Anneveld-van Wesel (architect en monumentenspecialist). Het vijfde jurylid wordt in september bekendgemaakt.

Stemmen
In een aantal provincies maken deelnemers daarnaast kans op een publieksprijs. Per deelnemende provincie kan het publiek stemmen op het duurzaamste huis. De provinciewinnaars gaan door naar de ronde voor de landelijke publieksprijs. Online stemmen kan vanaf 1 oktober 2018.

Huiseigenaren kunnen hun woning aanmelden op staging2.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing. Op vrijdag 23 november is de bekendmaking en prijsuitreiking van de landelijke publieks- en juryprijzen voor de verkiezing ‘Duurzaamste huis van Nederland’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.