the green east nu officieel van start

Het zes hectare grote terrein is nog steeds in ontwikkeling, maar Annelie Jansen en Geert Sol, samen verantwoordelijk voor de opstart en het dagelijkse reilen en zeilen bij deze particuliere agrofood-proeftuin, zien over tien jaar een broeinest voor zich waar bedrijfsleven en onderwijsinstellingen elkaar kunnen vinden voor experimenten met de teelt van ons voedsel. En waar de Maan Group, naar hartenlust kan sparren met andere bedrijven.

Want The Green East heeft haar wortels in de Maan Group in Raalte. Of misschien, nog beter gezegd, de ontwikkeling van de growcoon, een biologisch afbreekbare ‘plug’ voor de tuinbouw. “Het is een heel mooi product, dat we met de Maan Group graag nog verder willen ontwikkelen”, vertelt Annelie.

“Bijvoorbeeld om het honderd procent van natuurlijke stoffen te maken of te combineren met voedingsstoffen. Deze nieuw te ontwikkelen producten kun je bij telers testen, maar dan geef je het deels uit handen. Een kas op een bedrijventerrein leek ons ook geen goed idee. Maar toen kwam deze plek, de voormalige varkensproefboerderij van Wageningen University & Research (WUR, red), voorbij. Die stond al een tijdje leeg. Maar het is hier wel erg groot en daarom besloten we om er dan ook wat meer mee te doen. Het viel ons op dat er heel veel innovaties in de agrofoodsector zijn. En er zijn nog meer partijen met ideeën. Maar waar moet je die uitvoeren dan? We besloten om hier een verzamelplek voor alle ideeën te maken. Voor de Maan Group, voor het onderwijs, van middelbaar tot universitair en voor andere bedrijven, zowel start-ups als al langer bestaande partijen.”

Vraag
Vorig jaar werd op de Stöppelhaene-vrijdag het startschot gegeven voor The Green East. De verbouwing van de betrokken gebouwen startte enkele weken later. Geert werd begin dit jaar aangesteld als directeur en afgelopen vrijdag gingen dan de deuren open. Maar klaar is The Green East nog lang niet. Binnenkort start de sloop van het woonhuis. Aanvankelijk zouden daarvoor drie ‘schuurwoningen’ terug komen, drie locaties die elk permanent onderdak kunnen bieden aan vijf studenten. Maar die plannen zijn alweer gewijzigd.

“De vraag vanuit de regio naar bedrijfsplekken was veel groter dan we hadden verwacht”, legt Annelie uit. “Twee van die drie schuurwoningen gaan we nu gebruiken om er bedrijven in onder te brengen. Op termijn willen we op een andere plek op het terrein die twee woonlocaties voor studenten realiseren. Drie andere schuren op het terrein zullen ook nog worden gesloopt. En zo zijn er nog wel meer plannen, maar die zijn ook afhankelijk van de behoefte van de markt.”

Kernwaarden
The Green East is ondergebracht in een aparte BV die los staat van de Maan Group. De verhuur van de ruimtes, het laboratorium, de kas en de proefvelden buiten vormt een belangrijke inkomstenbron, maar de Maan Group zet in op meer. “Eigenlijk bestaat The Green East uit drie onderdelen: de research, de start-ups/bedrijven die gebruik maken van de locatie en onze academie”, vertelt Geert. “We gaan hier ook zelf onderwijs en onderzoek verzorgen over thema’s die te maken hebben met de circulaire economie. We hebben kernwaarden gedefinieerd, waaraan onze deelnemers moeten voldoen: bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie; kennisontwikkeling en het creëren van een meervoudige waarde. We zien de bedrijven en het onderwijs namelijk ook als mogelijke toekomstige partners bij nieuwe projecten.”

Enkele onderwijsinstellingen nemen al deel aan The Green East. Het gaat op dit moment om Cibap, dat creatief meedenkt in de ontwerpfase; Aeres Hogeschool Dronten en Windesheim Zwolle die de verbinding zoeken vanuit hun onderwijsprogramma’s; Carmel College Salland, waarvan de leerlingen er profielwerkstukken kunnen maken; de GroeneWelle voor plantenproeven; WUR die er onderzoek wil doen naar experimentele, door de ‘natuurlijke wiskunde’ geïnspireerde bouwtechnieken; Universiteit Utrecht die onderzoek wil doen naar circulaire thema’s en Landstede (plantenteelt en techniek). Annelie en Geert hopen dat er op termijn meer onderzoeks- en onderwijsinstellingen zullen volgen. “We vragen wel een ondernemende houding!”

Vertrekpunt
Enkele voorbeelden van onderzoeken die op de campus zullen plaatsvinden? De Maan Group maakt gebruik van enkele lab- en kweekruimtes waarin er onder andere geëxperimenteerd wordt met de invloed van licht(kleur), klimaat en voedingsstoffen op planten die in de growcoon worden gekweekt. In een grote kas experimenteert een bedrijf uit Noord Holland met slateelt in growcoons op water en ABC-Kroos gaat in een schuur die nog gebouwd moet worden, onderzoeken hoe goed er eiwit uit bepaalde planten geëxtraheerd kan worden.

“De regio was het vertrekpunt voor The Green East”, vertelt Geert. “De onderzoeksexpertise dreigde hier weg te vloeien. En daarmee ook een stukje werkgelegenheid. Dit is een locatie waar we het onderzoek en onderwijs samen brengen met het bedrijfsleven. Om het human capital hier te behouden. En dat werkte meteen al. Zo hebben we hier een WUR-student die afkomstig is uit Heino en die hier onderzoek gaat doen. Anders was ze naar elders gegaan.”

Trots
André Jansen, de vader van Annelie en directeur van de Maan Group is trots. Experimenteren is zijn tweede natuur. Natuurlijk wil hij wel enkele vragen beantwoorden, dat doet hij ook vol enthousiasme, maar eigenlijk vindt hij de aanleg van het waterbassin voor de slateelt veel interessanter. Druk staat hij op de randen te hameren om ze gelijk te schakelen.

“Wat mij interesseert is de technologie. Diepgaand onderzoek en het uiterste eruit halen. Of we hiermee niet te ver van onze corebusiness met de Maan Group komen te staan? Een lastige vraag. Misschien wel. Anderzijds vind ik het verstandig om als bedrijf meerdere poten te hebben. Dan val je minder snel om. En de Maan Group en The Green East vinden elkaar in de ontwikkeling van technologie. Ik vind het geweldig om hier kennisontwikkeling- en studiemogelijkheden te bieden aan onderwijs en bedrijfsleven. Dat we hier op niveau iets neerzetten dat draagvlak heeft in de regio.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.