raalte genomineerd voor aandeslag trofee

 

Van 1 augustus tot 10 september kan er gestemd worden voor de Aandeslag Trofee. De tussenstand van de stemmen is tot 3 september te zien. Deze prijs is in het leven geroepen door de gezamenlijke overheden, vertegenwoordigd door VNG, IPO, UvW en Rijk. De genomineerde met de meeste stemmen wint. Op 10 september stemmen ook de bestuurders van gemeenten, provincies, waterschappen en Rijk tijdens de bestuurdersbijeenkomst. Dan vindt ook het praktijkfestival plaats. Daar maakt de minister bekend wie de winnaar is van de Aandeslag Trofee 2018.

De jury waardeert de vernieuwende aanpak van de gemeente Raalte om zo veel mogelijk mensen uit alle hoeken van de Raaltese gemeenschap te betrekken bij de omgevingsvisie. Zo bereikt Raalte ook de doelgroepen die normaal gesproken niet zo snel meedoen. Het team ontving de nominatie uit handen van Arjan Nijenhuis, lid van de programmaraad van het interbestuurlijk programma Aan de slag met de Omgevingswet.

Luistervinkjes
De jury is vooral onder de indruk van de verregaande samenwerking tussen ambtenaren en inwoners in Raalte. Het innovatiefst vindt de jury de opleiding die ambtenaren en inwoners samen hebben gevolgd om ‘luistervinkjes’ te kunnen zijn. Luistervinkjes in de positieve zin van het woord. Vinkjes zijn vogeltjes die bekendstaan om hun scherpe gehoor. Niet dat ze gesprekken stiekem afluisteren. Raalte kiest juist bewust voor een open gesprek, waardoor verbinding ontstaat.

De vinkjes gaan actief naar allerlei plekken waar diverse doelgroepen komen. Daar gaan ze vervolgens het gesprek aan met mensen over de leefomgeving. Hiermee halen ze waardevolle input op voor de omgevingsvisie van Raalte. Daarnaast spelen de ambtenaren een speciaal omgevingsspel met in- en externe stakeholders. Daardoor zijn medewerkers zich beter bewust van veranderende rollen en veranderingen in de leefomgeving.

Genomineerden
Behalve Raalte zijn ook de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Delft en Staphorst genomineerd, evenals de provincie Noord-Brabant en een collectief van tien gemeenten in Hart van Holland. Stemmen kan hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.