opening nieuw innovatiecentrum

Nu was een groot deel van het innovatiecentrum gereed voor gebruik. Tijdens deze feestelijke dag werd tevens door The Green East, ABC Kroos en Energiefonds Overijssel een handtekening gezet om samen een pilotfabriek op te richten om eiwitten te winnen uit eendenkroos.

Het nieuwe innovatiecentrum wil een ‘home of green development’ zijn voor niet alleen Raalte en regio Zwolle, maar heeft ook ambities om nationaal en internationaal actief te zijn. Onderwijsinstituten, (onderzoeks)bedrijven en start-ups kunnen bij The Green East terecht om kennis op te doen en met elkaar uit te wisselen. Zo zullen bijvoorbeeld scholieren van voortgezet onderwijsinstellingen hun profielwerkstuk bij het innovatiecentrum kunnen maken. Ook voor mbo-, hbo-instellingen en universiteiten is er gelegenheid om kennis op te doen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van circulaire economie. Zo zullen begin september studenten van Aeres Hogeschool Dronten hun minor Ondernemerschap bij The Green East gaan uitvoeren, legt Geert Sol, directielid van The Green East uit. ‘Kennis-valorisatie en meervoudige waardecreatie zijn twee van onze kernwaarden. Wij zoeken heel graag de verbinding met bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen om samen stappen te kunnen zetten in de transitie naar een circulaire economie in de agri- en foodbusiness.’

Revolutie binnen de agribusiness
Jeroen Willemsen, eiwittencommissaris Nederland was blij met de samenwerkings-overeenkomst die dezelfde dag getekend werd tussen The Green East, ABC Kroos en Energiefonds Overijssel om zo toe te werken naar een energie-efficiëntie in de vleesindustrie. ABC Kroos gaat op het terrein van The Green East een pilotfabriek plaatsen waar eendenkroos, ook wel waterlinzen genoemd, verwerkt kan worden tot ingrediënten die gebruikt kunnen worden in humane voeding en voedingssupplementen, maar ook in grondstoffen voor gebruik in diervoeders. Om in de toekomst de wereldbevolking van voedsel te voorzien, moet er een voedseltransitie plaatsvinden. ‘Er zal een verschuiving moeten plaatsvinden in de consumptie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Een margarinefabrikant adverteert al met de slogan ‘planten zijn de nieuwe koeien’. Binnenkort zijn waterlinzen de nieuwe lekkerbekjes’, illustreert Willemsen.

Ook Martijn Dadema, burgemeester van Raalte, is blij met een dergelijk innovatiecentrum binnen zijn gemeente waar bedrijven en onderwijsinstellingen een bijdrage willen leveren aan de revolutie binnen de agribusiness. Een van de andere sprekers, Menno ten Heggelen, programmamanager circulaire economie bij Provincie Overijssel, was tevens positief gestemd met de komst van een innovatiecentrum dat past binnen zijn vakgebied. Hij ziet in de provincie al diverse initiatieven op het gebied van circulaire economie, maar roept op tot een transitie van, voor en door de sector. 

 

Meer foto's