njoy nieuwe naam voor weekend vol met kunst en culinair

Waar komende weken nog heel hard aan wordt gewerkt, zo benadrukken René van Dijk en Elly Raamsteeboers, twee van de organisatoren. Vorig jaar was de eerste editie van wat toen de naam Cu en Cu kreeg, een vrolijke omschrijving van kunst en culinair, erg succesvol. Al bleek achteraf de speciale fietstocht langs kunst in en rond Raalte iets aan de lange kant. Beter gezegd, sommige deelnemers hadden de zaterdag en de zondag nodig om de route langs onder meer de Beeldentuin in Mariënheem af te leggen. Dat is dit jaar opgelost met ruimere starttijden en iets kortere route, zo belooft René.

Vorig jaar bleek in ieder geval de combinatie met straattheaterfestival Streetlive (op zaterdag), het Raalter Bierfestival (op zaterdag en zondag) en de speciale koopzondag een schot in de roos. “Daarom heeft het ROV (Raalter Ondernemers Verbond) dit jaar de koopzondag speciaal naar 30 september verplaatst. Er zijn plannen om die zondagmorgen een grote brunch in de openlucht te organiseren in de winkelstraten. Als iedere winkelier daarvoor 10 klanten of zo uitnodigt, dan kan dat een feestelijke start van de koopzondag worden.”

Door de geslaagde samenwerking vorig jaar hebben Cu en Cu, Streetlive, Raalter bierfestival en ROV ook besloten om die te continueren onder de gezamenlijke naam ‘N’joy’ met een knipoog naar het Engelse ‘enjoy’. Waarbij iedereen eindverantwoordelijk is en blijft voor de eigen programmaonderdelen.

Bij Cu & Cu staat inmiddels al flink wat vast. De drie Herman Brood-workshops van de Zwolse beeldend kunstenaar Henk Nyenhuis zullen op zaterdag en zondag veel belangstellenden trekken. Op de grote oplegger op de Plas, waar vorig jaar José Reuvekamp het hele weekeinde vijf grote panelen beschilderde, gaat nu de Zwolse graffitikunstenaar Jerry van der Bol aan de slag. Ton Beumer uit Raalte komt met een zweefvliegtuig van glas in lood m et een lengte van 7.5 en een breedte van 15 meter. Een zeer divers aanbod aan kunst zoals de Divetro-glaskunst van Jannie Slootweg uit Winschoten, is verder te zien op oude en nieuwe locaties zoals de Mok-werfjes, Booijink, de oude synagoge en de Plaskerk.

“Heel bijzonder worden de kassen van Kwekerij Pot aan de Hooilandweg waar kunstenaars aan de slag gaan,” zo kan Elly zich nu al verheugen. De speciale kunstroutes voor fietsers en wandelaars komen uiteraard terug. “Vorig jaar hebben minstens 70 mensen die gefietst, dat was voor de eerste keer een heel goed aantal. Ze kunnen dit jaar naast veel kunst aan de Lindertseweg ook mini-concertjes van Mia Kogelman en Laura Troost horen en zien.”
Omdat culinair de tweede poot onder Cu & Cu is, zal de Plas weer worden omgetoverd tot een groot culinair plein, waarbij onder meer de Sallands Smokers aanwezig zijn.

Het Raalter Bierfestival (op zaterdag en zondagmiddag) werkt dit jaar zonder een speciaal thema. “Dat hebben we vele jaren gedaan, maar dat geeft soms wat beperkingen. We hebben dit jaar daarom tien bijzondere en vooral lekkere bieren geselecteerd,” zo legt organisator Laurens Kieftenbeld uit. “De populaire opzet is verder hetzelfde; deelnemers kopen bij een van de tien deelnemende cafés een kaart en drinken dan bij elk café een ander bier.” De tien geselecteerde bieren zijn inmiddels bekend; de Gulden Draak 9000 quadrupel (Laurel’s), de Maneblusser blond (Haenehof), de Affligem triple (BorrelzZ), de door de Sallandse landbierbrouwerij (tegenwoordig in Albergen) in opdracht van de familie Poppe gebrouwen blonde Populus (de Zwaan), Efes Pilse (Ufuk), Weizer de Prael (Gouverneur), Kimberley pale ale (Lemonade), Australian pale ale (Zuiderbuur), Kapittel Prior (Neuf) en Porter (Nostalgie). De organisatie van Streetlive is inmiddels druk bezig met het contracteren van straatartiesten uit binnen- en buitenland, aangevuld met lokaal talent. De komst van de ‘Trunk Puppeteers’ (Charlotte de Lange en Steven Luca Groenen) met een bijzondere voorstelling van deze poppenspelers over ‘creëren, instorten, opnieuw beginnen en voltooien’ staat inmiddels vast.

Meer info; staging2.cunstenculinair.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.