natuurbericht gekwetter in het veld

Vanaf de parkeerplaats is het nog een eindje wandelen. Het bord bij de ingang waarschuwt voor roken en open vuur. Gelukkig is dat niet meer aan de orde. Rechts van me is een waterkanon bezig om de suikerbieten nog een extra slok water te geven. Voor de gewassen is het broodnodig om de schade aan de gewassen nog ietwat te beperken.

De oude kastanjebomen laten het blad al vallen. De wortels kunnen niet genoeg grondwater meer opzuigen en om te overleven laten ze de gulzige bladeren vroegtijdig vallen. Een tevreden wandelaar zweert bij vroeg opstaan en een zwerfkat zoekt dekking.

Zo, hier ga ik zitten. De wind ruist door het riet, het is nog fris en met 16°C gaat het nog net in m’n t-shirt. Vele tientallen zwaluwen zwieren en zwaaien laag over de weilanden. Machtig om te zien, soms tot op amper een meter boven me. Er word wat af gekwetterd. De boerenzwaluwen zijn in de meerderheid en makkelijk te herkennen door de langgevorkte staart en een glijdende vlucht. Het waterige zonnetje breekt door. En ho, daar is paniek. Een boomvalk zet de jacht in op een zwaluw. Maar het zijn er zoveel. Hij kan niet kiezen, grijpt mis en weg is tie weer.

Het warmt al aardig op. Kijk daar! Snel m’n telescoop op scherp! Dat is een wespendief! Daar kwam ik voor. Wat een geweldig mooi beest is dat toch. Hij schroeft in een thermiekbel omhoog en verdwijnt langzaam uit beeld. Ook de zwaluwen zoeken het hogerop, achter de insecten aan. Tja, ook de tijd vliegt, snel ik moet gaan…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.