natuurbericht aanhoudende droogte slot op de waterpomp

De hitte is uit de lucht en ik heb weer zin om op pad te gaan. Op m’n dooie akkertje fiets ik het dorp uit. Eenmaal buiten het dorp kun je er niet omheen. Door de aanhoudende droogte zijn boeren in de problemen gekomen. De akkerbouwers en veehouderij zijn de zwaarst getroffen sectoren.

Ook onze lokale flora en fauna zal ongetwijfeld schade oplopen. Eikels spatten weg onder m’n fietsbanden. Een mager jong haasje ligt zonder dekking in het verpieterde weiland. Hoog opgesnoeide beuken hebben last van zonnebrand. De dunne schors word nu onvoldoende beschermd door schaduw en het vochtige laagje hierachter raakt dan aan de kook. De schors is al gebarsten en uiteindelijk zal deze mooie boom hierdoor sterven.

Zo, nu snel kijken of de blauwe klokjesgentiaan de droogte overleefd heeft. Deze zeer zeldzame blauw bloeiend plantjes zijn het visitekaartje van het Boetelerveld. Snel loop ik naar een van de vaste bloeiplaatsen en gelukkig bloeien de eerste klokjes! Precies op tijd dus voor de Gentiaanexcursie op 19 augustus om 10 uur bij Schoonhetensweg 19. Iedereen is welkom en IVN gidsen vertellen dan alles over deze Rode Lijst soort.

En nu nog even langs de waterpomp en dan naar huis. Kijk, de armoedige berk waarvan vroeger de hoornaars voedsel weghaalden heeft ook het loodje gelegd. En… wat is dat nou? Er zit een paars hangslotje op de waterpomp. Hoe bedenk je het? Het is klein, maar valt wel op. Wel heel apart zeg… Stelletjes hebben soms de gewoonte om hun liefde op een bijzondere manier, en in dit geval een wel heel bijzondere plaats, tot uiting te brengen. Ze bezegelen de liefde dan met een hangslot. Een paarse in dit geval. Net zo paars als de heide rondom de pomp…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.