ierse pup vliegt naar vaderland broekland

De komst van de pup, een dan vijftien weken oude reu, is een belangrijke stap in een internationaal kruisingsprogramma, om de roodwitte Ierse setter een gezonde toekomst te geven. Hij komt uit een nest van tien pups, waarvan de helft roodwit.

Deze pup ziet dan ook zijn grootmoeder, de bekende rode Ierse setter Summertime Lady. Daar kan hij wat van leren, want deze nu zevenjarige hond, bekend van tv-reportages op RTL4 (serie Hondenhelden) en RTV Oost, is een ster in het oorspronkelijk werk van setters. Zo was zij samen met kennelgenoot Ceasar de complete nationale delegatie voor het EK.

Kruisingsprogramma
Summertime Lady kreeg na haar sportieve hoogtepunten in 2015 een nest van de roodwitte Ierse setter Pallas Green Ike Turner. Dat gebeurde in een kruisingsprogramma om de laatste soort een gezonde toekomst te geven. Beide moesten vooraf een serie (dna-) testen ondergaan die bekende erfelijke afwijkingen uitsloten.

Het programma staat onder supervisie van de Irish Kennel Club (IKC). De Ierse roodwitte setter, het oudste inheemse jachthondenras van Ierland, heeft weinig variatie in families en kan volgens de IKC bij voortgaande inteelt in gevaar komen. De conclusie van een onderzoek van de universiteit van Wageningen dat vorig jaar na twijfel hierover werd uitgevoerd is dat de kruising “absoluut noodzakelijk” is.

Trainingen
Zeven pups van Lady’s lentenest bleven in ons land. Ze werden alle met succes getraind voor het oorspronkelijke werk, uniek in anderhalve eeuw hondensport. Dat vergde reizen naar beroepstrainers en oefentrips in allerlei buitenlanden tot in Noorwegen. Zes van de zeven werden gekwalificeerd op veldwedstrijden, een record. Het relatief dure kruisingsprogramma wordt ondersteund door FarmFood in Nijverdal.

Recent wonnen twee broers uit Lady’s nest de prestigieuze Rembrandt Kerstenprijs voor beste jonge jachthond. Die is genoemd naar de auteur van het autobiografische boek ‘Hond Staat’. Ze eindigden gelijk in de competitie om beste jonge jachthond van het jaar: Arantar (van Henk ten Klooster) en Alan (van Domine Leenaerts).

Geschiedenis herleeft
Als de jonge reu in Broekland arriveert, dan wordt de kennel daar volgens kennelhouder Henk ten Klooster een soort levend museum. “Dan herleven eeuwen geschiedenis in de volledig rode, de rode met witte vlekken en de roodwitte Ierse setter. Ooit was dat normaal, totdat bij het begin van de kynologie en stamboeken beide kleurvarianten strikt gescheiden werden in aparte rassen. Da’s voor mij een prachtfinish na een leven lang met Ierse setters. En nog gezond ook, want ze vergen veel beweging.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.