gewoon carolien grotere pakkans voor drinkende jongeren

Bovenstaande titel staat in de kranten beschreven als waarschuwing voor jongeren onder de 18 jaar en hun ouders. Burgemeester Martijn Dadema van Raalte laat in het artikel weten met deze actie niet alleen het alcoholgebruik onder jongeren, maar ook de risico’s van jong drinken, te willen beperken. ‘Veel jongeren hebben niet door wat de gevolgen van alcohol kunnen zijn’.

De jeugd onder achttien jaar die ik het artikel laat lezen, ervaart het als angst aanpraten. Het nodigt echter wel uit tot gesprek en dat is altijd goed. De jongeren vertellen dat ze hebben gemerkt dat alcohol zorgt dat ze gemakkelijker praten, gemakkelijker dingen durven; alcohol ontremt. Ook merken ze dat hun hersenen al vrij snel bij alcohol zorgt dat ze minder goed fietsen, dat hun reactievermogen dus snel minder wordt. Verhalen over in de sloot liggen, bijna het kanaal in fietsen, worden giechelend verteld. 

Ik noem de ervaring van een 14-jarige Sallandse jongen die amper zijn naam wist en niet meer wist hoe hij moest lopen, ‘hoe komt dat dan?’ De jongeren noemen de verdovende werking van alcohol, ‘ik had toen ook helemaal geen pijn meer’. Dat betekent dus dat prikkels minder goed worden doorgegeven. Stel dat je nu heel veel en heel snel alcohol drinkt; Hebben wij prikkels nodig om adem te halen? Om het bloed door je lichaam heen te pompen? Om te voelen dat je in kots ligt?  ‘Ja.‘

Het gesprek gaat naar een black-out en zelfs coma-ervaring van ons bekende Sallandse jongeren. Wat hebben die gedronken, denk je? Wanneer zal dat jou kunnen gebeuren? Ze bespreken hun lichaamsgewicht. Logischerwijs kan de jongeman met het lichtste gewicht ‘maar’ drie biertjes verdragen, hebben ze al gemerkt op privé feestjes. Als hij slecht eet, heeft het nog meer effect.

‘Grotere pakkans’, staat in het artikel, ‘een blaastest kan worden afgenomen’. ‘Mag de politie dat zomaar bij jongeren onder de 18 jaar’, vraag ik de jeugd.  Het blijkt dat de politie dat alleen mag doen als iemand geweld heeft gebruikt, waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is. En het lijkt me dat de ouders erbij moeten zijn. ‘Oh, dat doen we toch niet’, zegt de jeugd.

Leren omgaan met alcohol is de visie van veel Sallandse ouders. Leren verantwoordelijkheid te nemen dat een feestje leuk is en leuk blijft. Leren hoe je lichaam reageert als je alcohol op hebt, wat je kunt doen als het niet fijn voelt. Goed voor jezelf leren zorgen ook met alcohol op. Dat leer je niet door cola of appelsap te drinken. Natuurlijk zijn ouders daarin het voorbeeld en ook andere volwassenen. We gaan weer een geweldig Stöppelhaene tegemoet.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl