de lijster gaat weer voor eerste prijs bij straatversieringen

“De buren van de Grutto, die dit jaar ook meedoen, zijn al wezen kijken. Dat moet natuurlijk ook kunnen,” zo relativeert Patrick Krosman, met de functie van onbezoldigd penningmeester van het jaarlijkse project, de onderlinge rivaliteit. Om daar slim aan toe te voegen; “Bovendien hebben we hier tijdens Stöppelhaene op het pleintje nog een echte verrassing die we nu nog geheim houden.”

Wie de mensen van de Lijster bezig ziet, komt onder de indruk van de professionaliteit. Een kleine zeecontainer, die deze maanden gebruikt wordt, is het centrum van de activiteiten. Daar wordt alles veilig in opgeslagen; van lijm en zaden tot de beplakte borden. “Ideaal, geen last meer van muizen. Dat is in het eerste jaar wel anders geweest,” zo moet Krosman glimlachen.

Elke woensdagavond zijn hier vooral de vrouwen en jeugd druk aan het plakken en lijmen, zeker op de avonden dat er WK-voetbal was, waarna de mannen op zaterdag aan het zagen en timmeren gaan. “We hebben zelfs een speciale buurtapp voor de straatversiering. Als iemand dus zin heeft om een keer extra aan de slag te gaan, doet hij of zij snel een oproepje en gaat aan het werk. Die speciale buurtapp is gewoon erg makkelijk om iedereen goed te informeren.”

Begin dit jaar werd het thema al vastgesteld. ”Mooi zoals dat altijd gaat. Iets met een boerderij, dat past bij Stöppelhaene zegt de een dan. Niet met een sprookje want Hans en Grietje hadden we vorig jaar, zegt de tweede. Met Nijntje is ook leuk, zegt de derde. Is er geen boekje van Nijntje op de boerderij, zegt dan de volgende. En dan heb je dus een mooi thema. Eind april, begin mei gaat dan het echte werk beginnen,” zo vertelt Krosman aan Herco Kruiper, lid van de commissie Versiering & Verlichting van het Sallands Oogstfeest.

Kruiper komt deze avond bij de Lijster langs met wat lekkere cakes als presentje. “We proberen als commissie altijd alle deelnemers aan de straat- en gevelversieringen te bezoeken. Natuurlijk zijn we zelf nieuwsgierig, maar we willen de deelnemers vooral aandacht geven, ze laten voelen dat wij echt blij met hun deelname zijn. En misschien kunnen we nog wat voor ze betekenen. We stellen bovendien bijvoorbeeld een liter lijm per huis en roggegarven gratis ter beschikking. Plus een mooi startgeld per woning, afhankelijk van hoeveel jaar je al meedoet. We willen trouwe deelnemers wat extra stimuleren om mee te blijven doen.”

Volgens Kruiper is het aantal aanmeldingen van straten nu nog iets kleiner dan in 2017 maar ligt het aantal deelnemers bij individuele gevelversieringen net iets hoger. “Je merkt toch dat net als vorig jaar de late schoolvakantie deelname iets moeilijker maakt. Toch hopen we nog op extra aanmeldingen komende weken.” Dat aanmelden kan via de site van Stöppelhaene of via hem (06-22559867).

Bij de Lijster proberen ze het meeste werk voor de schoolvakanties klaar te hebben. De zaterdag voor Stöppelhaene is dan de grote bouwdag. Als woensdag 22 augustus het grote oogstfeest begint is de Lijster klaar voor de jury. “Nou ja, klaar, sommigen blijven maar doorgaan met steeds nieuwe details, die kunnen gewoon niet ophouden,” zo zegt Sylvia. Haar achternaam? “Niet nodig, Sylvia is hier bekend genoeg in de straat.”
Ook Patrick Krosman is iemand van de details. “We gaan het gemeentelijk plantsoentje hier wel even wieden en onkruidvrij maken, dat hoort erbij. We hebben dit jaar wat extra geïnvesteerd in verlichting, dat was een advies van de jury vorig jaar, dus dan moet het wel keurig zijn.” Is hij niet bang dat de bijna professionele manier van werken van de Lijster andere straten afschrikt die ook willen beginnen? “Nee hoor, ook wij zijn vier jaar geleden met vallen en opstaan begonnen. Dat geeft niks want je ziet nu het resultaat. Maar het belangrijkste is toch de manier waarop je het samen doet. Die saamhorigheid is zo groot hier. En het is natuurlijk enorm gezellig. Na het werk een biertje, dat hoort er ook bij.”

Tijdens Stöppelhaene is iedereen weer welkom om overdag of ’s avonds (als alles verlicht is) een kijkje te komen nemen. “Die bezoekers hier te zien, dat is echt leuk. Toch een teken dat we iets moois hebben gemaakt. Het mogen er trouwens nog wel wat meer worden. Files met kijkers in de Lijster hoeven niet, maar extra bezoekers zou mooi zijn.” De jaarlijkse route langs gevel- en straatversieringen in Raalte is elk jaar op de site van het Sallands Oogstfeest gratis te downloaden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.