cynthia roessink vierde maand in de gemeenteraad

Raadsbijeenkomst
Een raadsbijeenkomst is geen raadsvergadering. De raadsbijeenkomst is niet voor het publiek en wordt ook niet live uitgezonden via de website. Ik heb nog niet eerder dan vanavond een raadsbijeenkomst bijgewoond. Zonder het publiek erbij, was de raadszaal toch volledig bezet. Vanuit mijn zetel keek ik af en toe naar de tribune. Ik herkende zeker een aantal mensen. Dit zijn de werknemers van de gemeente. Enkelen had ik ontmoet tijdens onze inwerkprogramma’s.

De voorzitter opende de bijeenkomst. De fracties stelden verschillende vragen. Elke keer zag ik weer een werknemer naar voren komen om de vragen te beantwoorden. Als nieuw raadslid heb ik veel informatie gekregen deze avond. Ik vond het inlezen en het verwerken van de informatie behoorlijk lastig. De gemeente heeft echt enorm veel verantwoordelijkheden. Dat heb ik wel gemerkt deze avond.

Presentatie: Project ‘slim fietspad’
Al vroeg aanwezig want ik zou een groep jongeren begeleiden van de Capellenborg. De Capellenborg is een voortgezet onderwijs school in Wijhe. De leerlingen hebben met behulp van mindcraft een slim fietspad ontwikkeld. Volgens deze leerlingen zijn er onveilige fietspaden in Olst-Wijhe. Op de presentaties werden verschillende verkeerssituaties uitgelegd en de oplossing hiervan gepresenteerd. Ik vond het geweldig. De technologie van tegenwoordig is zo mooi en de jongeren beheersen dit met gemak.

Na de presentaties kreeg ik mijn groep toegewezen en hielp ik met vragen beantwoorden van de aanwezigen. Wel konden de leerlingen dit prima zelf :D. De vragenronde was voorbij en we werden gevraagd om weer plaats te nemen in de raadszaal. Elk groepje kwam met een raadslid naar voren om de vragen toe te lichten en om de tips te vertellen. Hierna kwam wethouder Blind zijn belevenis en waardering uitspreken tegenover de leerlingen. Hij kon niet beloven dat alle fietspaden verbeterd konden worden maar beloofde dat de leerlingen een terugkoppeling zouden krijgen met wat er wel gaat gebeuren. De leerlingen hebben het college geïnspireerd.

Raadsvergadering: Jaarstukken en Kadernota
De nieuwe raadsleden werden beëdigd. Dit was wel het hoogtepunt van de avond. We wisten natuurlijk al van te voren wie de volgende kandidaat van GB zou zijn. Jarco van de Steege, was 4e op de lijst en ik 5e. Tijdens de verkiezingen had ik ook verwacht dat ik eventueel vanavond pas in de raad zou komen. Doordat ik voorkeursstemmen kreeg steeg ik naar de 2e plaats. Eindelijk was het zo ver, na het instaleren van het nieuwe college zijn we zijn compleet. Bij deze wil ik nog een keer Jarco feliciteren met zijn raadslidmaatschap en wens ik hem een fijne raadswerkperiode toe.

Sallands café: ‘Van bodem tot bord 2’
Mijn eerste bezoek aan het Sallands café, mogelijk gemaakt door de kracht van Salland. Dit keer heeft de familie Lugtenberg hun melkveehouderij boerderij “De Riet” aan de Kleistraat 17 in Olst beschikbaar gesteld voor de bijeenkomst. Vol passie vertelden zij over hun boerderij. Eerst kregen we blauwe schoenhoesjes aangereikt, ik herkende ze nog van de zwemlessen bij mijn oudste zoon. Ik was nieuwsgierig waarom ik deze moest aantrekken.

Het antwoord was dat ik onder mijn vieze schoenen ziektes kan meenemen naar binnen van buiten het bedrijf. En inderdaad ik kan me goed voorstellen dat mijn schoenzolen niet ziektekiemvrij zijn. Ik werk als docent op een MBO en bezoek ook nog wel eens het ziekenhuis. Ik draag zelf al geen schoenen in huis maar hierdoor wil ik het helemaal niet meer.

Ik kwam binnen in de stal en zag meteen een aantal kalfjes. Ik werd meteen verliefd. Zo schattige kleine koetjes. Alles zit er op en eraan. Een stal verder waren ze toch al stuk groter. Lekker beweeglijk. Toen ik achter me keek zag ik twee grote mama-koeien. Ik vroeg aan Ellis Lugtenberg of ze drachtig zijn omdat ze niet buiten staan. En dit klopte. Toen ik terugliep naar buiten zag ik het consultatiebureau voor kalfjes. Ze waren nog erg jong en werden nog apart van de anderen gehouden. Nou de tijd tikt door en het programma gaat beginnen.

Tom en Ellis Lugtenberg vertellen gepassioneerd over het familiebedrijf, over hun dochters en de dagindeling. Later komen er nog andere sprekers aan het woord. Het was een uitgebreid aanvullend avondprogramma. Aansluitend was er tijd voor een hapje en een drankje. Het vlees is afkomstig van de koeien van Tom en Ellis Lugtenberg. De overige hapjes waren gemaakt door andere boeren uit Salland die elk weer een ander product produceren.

Foto’s en raadsvergadering.
Pff in de hitte wilde ik mijn haar en make-up fatsoeneren voor de foto’s. Ik stond voor de spiegel maar een poging om mijn huid te egaliseren met foundation was mislukt. Het druppelde net zo fijn mijn gezicht af. Ik moest het maar uitzoeken met een waterproof eyeliner en mascara. Gelukkig kunnen de lippen wel wat gebruiken want die drogen uit door deze temperaturen i.c.m. met airco.

Dat waren de vrouwenkwaaltjes. Ben naast raadslid ook best wel een ijdeltuit. Wij vrouwen hebben geluk qua kleding. Ik kon een fris jurkje aan maar mijn mannelijke collegae raadsleden deden dat niet. Slechts 1 mannelijke raadslid had een korte broek aan. En eerlijk ik gunde dat alle mannelijke raadsleden. Wat vinden jullie eigenlijk? In de gemeenteraad gepaste kleding of mag er bij uitzondering in hoge temperaturen luchtere kleding aan?

Heel veel liefs,

Cynthia Roessink
c.roessink@raadolst-wijhe.nl 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.