culturele avond taalpunt raalte over laaggeletterdheid

Iedereen is welkom. Naast de gemeenteraad zijn ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties in de gemeente Raalte uitgenodigd. De avond is met name bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Naar schatting zijn er dat in de gemeente Raalte meer dan vierduizend.

Veel mensen met een beperkte taalvaardigheid komen aan de kant te staan. Ze vinden en behouden moeilijker een baan. Moeite hebben met lezen en schrijven belemmert mensen ook op andere gebieden, zoals financiën en gezondheid. Het kost de samenleving geld: niet alleen vanwege de kosten voor uitkeringen, maar ook bijvoorbeeld vanwege hogere zorgkosten. Kortom: taal is één van de basisvaardigheden waarover mensen moeten beschikken om mee te kunnen doen in de samenleving.

De bezoekers worden vanaf 18.30 uur ontvangen met een kopje koffie of thee. Van 19.00 tot 19.30 uur volgt een korte toelichting op de problematiek rondom laaggeletterdheid. Vervolgens wordt de film I, Daniel Blake’ vertoond. Deze speelfilm handelt over timmerman Daniel Blake, die ziek wordt en een uitkering aanvraagt en dan in een ondoordringbaar bureaucratisch web terecht komt. Met humor en drama geeft de film een haarfijn beeld van het doolhof waarin een groeiende groep mensen verdwaald raakt. Een indrukwekkende film, bekroond met een Gouden Palm op het filmfestival in Cannes.

De avond wordt besloten met een nagesprek onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma duurt tot 21.45 uur. De entree is gratis. Opgave is mogelijk met een mailtje naar taalpuntraalte@bibliotheeksalland.nl of met een telefoontje naar taalcoördinatrice Corry Boone: 06-18370257.