brett verwarring

De hamburgerketen was mijn wiskundeleraar en het urinoir was het schoolbord. Een gemiddelde besparing van 115.000 liter drinkwater per jaar. Ok. Ik rekende even snel uit. Afgerond 315 liter drinkwater per dag. Een mooie rekensom leerling Brett. Maar ten opzichte van wat bespaar je dan? Wat is het uitgangspunt? Een onduidelijke factor. Daar hield de leraar niet van.

En dan hopt de vergelijking plots naar een gezin van drie personen. In 2013 lag het gemiddelde waterverbruik volgens Vitens op 119 liter per persoon per dag. Niet helemaal 315 liter (3 maal 119 = 357) maar vooruit. Deze som klopte op zich wel. Alleen ontbreekt het verband. Appels met peren? Nogal. De besparing zou ook gelijk kunnen staan aan het drinkwater van 8 koeien. Nog een aardige  vergelijking? De productie van 100 gram rundvlees kost 1500 liter water. Met de urinoirbesparing van 115.000 liter kun je dus ook 8 kilo rundvlees produceren oftewel zo’n vijftig flinke hamburgers.

Hang je dan vier van die zuinige urinoirs naast elkaar dan bespaar je 200 hamburgers op jaarbasis. En dat komt dan wel weer aardig overheen met wat een gezin van vijf personen per jaar aan hamburgers opeet.

Goed bezig!

staging2.brettsnap.nl
brettcolumn@hotmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.