bouwvakfeest nieuw heeten kettert met beer and snack run

Maurice te Wierik, voorzitter van de Hekk’nsluuters, de carnavalsvereniging van Nieuw Heeten die het jaarlijkse Bouwvakfeest in dat dorp organiseert, begint te lachen. Want ja, in deze tijd waarin ‘letten op je gezondheid’ een bijna religieuze status heeft gekregen, is zo’n run voor sommigen ketterij. Het Bouwvakfeest vindt dit jaar plaats van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus.

De deelnemers aan de Beer & Snack Run lopen een afstand van 1111,11 meter over het feestterrein en door het dorp, maar moeten onderweg wel bier, Radler of wijn en snacks naar binnen werken. Er is plek voor 111 deelnemers en elf VIP-deelnemers. Die laatsten worden vervoerd van drinkpost naar drinkpost en hoeven dus helemaal geen sportieve prestatie neer te zetten. Voor het volbrengen van de ‘run’ staat een tijd van maximaal één uur. Voor de snelste en langzaamste mannen en vrouwen zijn er prijzen.

Brabant
“Het was een idee van Henrico van Tilburg, onze oud-voorzitter”, vertelt Maurice. “Hij had ergens iets gezien of gehoord over zo’n run in Brabant en stelde voor om het hier ook te introduceren. Nou, tijdens die vergadering kregen we de eerste aanmeldingen al binnen. Iedereen was enthousiast. De inschrijving zit ook al bijna vol.”

De Hekk’nsluuters tekenen al jaren voor de organisatie van het Bouwvakfeest. De vereniging is naast de jaarlijkse carnavalsactiviteiten ook verantwoordelijk voor de Sinterklaasintocht en de fietsbingo. Met de opbrengsten daarvan ondersteunen de carnavalisten doelen in hun dorp. Zo mocht MFA de Belte op een financiële bijdrage voor de verbouwing rekenen, kreeg de kerk nieuwe verlichting en verkochten de Hekk’nsluuters hun eigen keet laatst nog voor een aangenaam prijsje aan de organisatie van de plaatselijke kinderactiviteitenweek.

Straal
En ondertussen groeit het Bouwvakfeest langzaam maar gestaag door. “In het verleden richtten we ons echt op Nieuw Heeten en omgeving, maar we merken dat de straal rondom ons dorp van waaruit we bezoekers trekken steeds groter wordt”, vertelt Maurice. “Dat gebeurt niet door mooie postercampagnes, nee, we rekenen op mond-tot-mondreclame. Er is zelfs een carnavalsclub uit Oss, de Hekkensluiters, die hier elk jaar een dag naartoe komt!”

Uitgaan van je eigen kracht dus. Mede daarom kozen de Hekk’nsluuters ook niet voor andere datums, toen ze te weten kwamen dat ze dit jaar tegelijk zitten met Stöppelhaene. “Vorig jaar was dat ook al het geval. Je hebt er geen gemak van, dat is waar, maar tsja, we waren ook een beetje bang dat we het organisatie-technisch niet voor elkaar zouden krijgen. Al onze vrijwilligers houden bij hun vakantieplanning rekening met onze vaste plek op de agenda, het laatste weekend van de bouwvak.”

Programma
Het programma van het Bouwvakfeest begint vrijdag 24 augustus om 20.00 uur met de officiële opening door Prins Jeroen 2.0. Aansluitend volgt een feestavond met Black Cadillac (pop/rock-covers) en DJ’s Bastian & Bailey. Zaterdag gaat het programma om 11.00 uur verder met het jaarlijkse Beachvolleybaltoernooi. De inschrijving zit al vol. Tegelijkertijd begint in de tent een darttoernooi en start een toertocht voor oldtimer-bromfietsen. Om 12.30 uur begint het vogelschieten en om 15.00 uur het levend bingo. Dat behoeft wellicht enige nadere toelichting.

“Die activiteit is bedacht door de Hofdames. Alle deelnemers krijgen een bingokaart. Als een nummer daarop is omgeroepen moeten ze op zoek naar een voorwerp dat met dat nummer correspondeert. Een kledingstuk, een bh, het kan van alles zijn. Maar dat voorwerp hebben ze dus wel nodig om het nummer af te kruisen. Het wordt ter plekke improviseren.”

Om 17.00 uur begint de ludieke veiling show. De kavels? Je kunt het zo gek niet bedenken. Van vliegreizen tot blinde kavels. “We hebben de tent zelfs eens laten bieden op een etentje. Diegene die uiteindelijk het hoogste bod uitbracht, mocht meteen op het podium komen, want daar stond het menu achter een groot scherm al klaar!” ’s Avonds is er een feestavond met medewerking van dance-acts Hilversum House Mafia en de Headphone Players. De entree bedraagt 5 euro.

Rodeocross
Zondagochtend om 10.30 uur begint er een brunch in de tent. Popkoor Just4Fun treedt op en de Hekk’nsluuter van het jaar wordt bekend gemaakt. Om 13.00 uur begint, terug van weggeweest, de Rodeocross. Een kruising tussen een crosswedstrijd en een autorodeo. De Beer & Snack Run start om 14.00 uur. Late beslissers kunnen tussen 13.00 en 13.45 uur kijken of er nog startbewijzen zijn. Vanaf 16.00 uur is er muziek van een viertal volkszangers, waaronder Menno Herder, lid van de Hekk’nsluuters. Het feest wordt ’s avond afgesloten door coverband Kroepin en DJ-act Major Lazerus.

Het gehele weekend zijn er op het terrein attracties voor de kinderen: springkussens, treintje, zweefmolen, legoblokken en boomstam rijden. Zie verder staging2.hekknsluuters.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.