4kids en dorpshuus hebben het grootste zonnedak van heino

Navraag leert dat het zonnedak van 4Kids – in 2017 Raalter Ondernemer van het Jaar – vermoedelijk het grootste zonnedak van Heino is. “In ieder geval in het centrum van Heino”, nuanceert Dennis Dijkman, eigenaar van Dijkman Energy Systems uit Heino dat de panelen heeft geleverd en geplaatst. “Qua grootte was het voor ons niet eens heel bijzonder, maar het was wel een uitdagende klus. Het is een kantoorpand met meerdere verdiepingen en een behoorlijk stroomverbruik, terwijl we te maken hebben met een relatief klein dak. We hebben gekozen voor een iets hoger vermogen om daarmee de maximale efficiëntie uit het dak te halen.”

Het is 4Kids en het Dorpshuus voorgerekend dat zij een jaarlijkse opbrengst van zo’n 45.000 kilowattuur kunnen verwachten. “Dat staat ongeveer gelijk aan de stroomproductie van vijftien huishoudens. Helaas verbruiken we nu nog wel meer dan die 45.000 kilowattuur, maar het streven is er wel op gericht om het stroomverbruik tot 45.000 te reduceren. Het past in ons streven naar verduurzaming. Vijf jaar geleden hebben we het pand gekocht van de Rabobank en sindsdien hebben we telkens duurzame stappen gezet. Zo hebben we de verlichting aangepakt en is de eerste laadpaal voor elektrische auto’s in Heino door ons geplaatst.”

Meer ondernemers
4Kids en het Dorpshuus kijken terug op een prettige samenwerking met Dijkman Energy Systems en Willemsen Installatie, eveneens gevestigd in Heino, dat het traject van de omvormers naar de meterkast heeft verzorgd. Sebastiaan hoopt dat meerdere lokale ondernemers het goede voorbeeld volgen. “Ik heb eens op Google Maps gekeken en het blijkt dat in Heino bijzonder weinig panelen te zien zijn op bedrijfsgebouwen. En dat terwijl er nog steeds SDE+subsidie wordt verstrekt en je de panelen binnen 10 jaar terug hebt verdiend. En daarna heb je gratis stroom. Laten we in Heino eens een poging doen om de meest duurzame ondernemers van de gemeente Raalte te worden”, besluit Dekkers zijn oproep.