25 ste editie van de wiejese diekdaegen vooral ouderwets

Maar verder behoudt het feest zijn huidige vorm. Dit jaar nog wel. Bas de Weerd, voorzitter van SKEW kondigt namelijk aan dat er volgend jaar misschien grote veranderingen komen. “Achter de schermen zijn we druk bezig met de Diekdaegen 2.0. Verder kan ik daar nog weinig over zeggen. Niks is nog zeker.”

De Diekdaegen komen voort uit de plaatselijke kermis. “Die werd destijds georganiseerd door de gemeente”, vertelt Jos van Duuren, verantwoordelijk voor de PR van het feest. “Maar aangezien de gemeente vond dat dat niet tot haar taken behoorde, werd de organisatie overgedragen aan de carnavalsvereniging. Die hebben toen het feest een jaar of wat georganiseerd, waarna het over is gegaan in de handen van een groepje Wijhenaren onder leiding van Gerrit Hulleman. Er moest toen een nieuwe naam verzonnen worden en daartoe werd een prijsvraag uitgeschreven. Guus Bergevoet kwam met de naam Diekdaegen!”
Vorig jaar belandden de Diekdaegen nog in een stevige discussie met de gemeente. Die had besloten om leges/financiële bijdragen te vragen voor allerlei faciliterende diensten, zoals bijvoorbeeld het schoonmaken. SKEW speelde het hoog op. “Het begon erop te lijken dat we al onze sponsorgelden konden overmaken aan de gemeente”, vertelt Jos. “Dat was niet de bedoeling, vonden we. Het ging ook om zoveel geld dat de toekomst van de Diekdaegen in het geding kwam. Inmiddels heeft de gemeente bakzeil gehaald en zijn we weer on speaking terms. Alles is nu beter geregeld. We voelden ons ook een beetje geschoffeerd. Men deed het voorkomen als de Diekdaegen ‘maar een klein feestje’ waren. Terwijl we een serieus feest zijn dat er echt toe doet!”

Gerard Ekdom
Het programma begint donderdag 30 augustus om 19.00 uur met een jubileumbarbecue voor alle inwoners van Wijhe in Park Wijhezicht. Vrijdag 31 augustus om 14.00 uur start daar ook de zeskamp voor de jeugd. Om 14.30 uur begint een speciaal seniorenprogramma in het Weijtendaal. Om 15.00 uur volgt de officiële opening van de speciale jubileumexpositie van de Historische Vereniging Wijhe over de geschiedenis van de kermis (zie kader). Om 16.00 uur start het kinderprogramma bij de feesttent. De zeskamp voor bedrijven/dorpsprominenten begint om 18.00 uur (op het Van Dedemplein). ’s Avonds vanaf 21.00 uur is er een uitgebreid muzikaal programma in de feesttent met medewerking Gerard Ekdom (bekend van 3FM en Radio 2 en vanaf 3 september te beluisteren op Radio 10), Beatcrooks (dance, maar ook happy høken: remixes van bekende boerenrockhits) en DJ All Tha Fokk. De entree bedraagt 5 euro. Een passe-partout voor de vrijdag en zaterdag kost 8 euro.

Diekfest
Zaterdag 1 september gaat het programma vanaf 8.00 uur verder met de Rommelmarkt XXL in de Langstraat. Om 9.00 uur begint daar een groot standwerkersconcours. Circa vijftien standwerkers laten zien en horen hoe creatief zij hun waren aan de man brengen. Om 10.00 uur start het Keltisch Festival in Park Wijhezicht. Om 12.30 uur begint de jaarlijkse Celtic Strongest Man-wedstrijd. Krachtpatsers komen in actie op een aantal door de Ierse en Schotse traditie beïnvloede onderdelen. Om 21.00 uur begint het Wiejes Diekfest. Speciaal daarvoor wordt de tent omgetoverd tot grote bierstube/après-skihut. De bezoekers kunnen kijken en luisteren naar acts van Die Tolle Leute, DJ Otto Wunderbar en een Helene Fischer-look-alike. De entree bedraagt 5 euro (passe-partout voor de vrijdag en zaterdag 8 euro).
Zondag om 9.30 uur begint een oecumenische kerkdienst in de feesttent. Tussen 10.45 en 14.00 uur kan men daar starten aan verschillende toertochten voor bromfietsen en solexen (vanaf 9.00 uur kan men zich bij ’t Praothuus inschrijven voor een motortoertocht). Om 11.15 uur begint een koffieconcert in de Nicolaaskerk (mmv The Northern Trombone Ensemble) Van 11.30 tot 13.15 uur zoeken de Diekdaegen opnieuw de Duitse/Tiroler sferen op met het frühschoppen in de tent. Deelname is gratis.

Smaek
Om 13.00 uur begint foodtruckfestival Smaek in ’t Park. In Park Wijhezicht komen circa vijftien foodtrucks te staan. Alles draait om loungen en flaneren. Geen haast. “Sterker nog, we hebben dit jaar zelfs een speciale uitbrakzone”, vertelt Jos. “Voor mensen die even lekker rustig willen bijkomen.” Qua grootte heeft dit enkele jaren geleden geïntroduceerde programmaonderdeel haar maximum wel zo’n beetje bereikt. “Het is niet bedoeld als een enorm grootschalig gebeuren. We willen ook niet alle drukte weghalen uit de Langstraat. Wel zetten we eropin om Smaek in ’t Park kwalitatief te verbeteren. Een nog leukere aankleding en nog betere foodtrucks.”
In de Langstraat begint om 13.30 uur het Straatfestival. Een groot aantal straatartiesten verzorgt in totaal 25 voorstellingen. Een van de meest in het oog springende acts is die van The Royal Flush; komische capriolen vanaf een wc-pot op vijf meter hoogte. Van 13.00 uur tot 17.00 uur is er een gedeeltelijke winkelopenstelling. Eigenwijz organiseert modeflitsen voor ’t Langhuus (om 13.30, 14.15 en 15.00 uur). Bij Elferink Mode zijn er ook drie korte modeflitsen voor moeders en dochters (13.30, 14.30 en 15.30 uur). Bij de tent is er vanaf 14.30 uur akoestische muziek van Lara Leaves. Het feest wordt daar ’s avonds vanaf 19.00 uur afgesloten met een Hollandse avond mmv Nelis Leeman, John West en DJ Sander.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.