weidevogelboeren het lierderbroek sturen brandbrief aan provincie

“Alleen met meer en ruimere ontheffingen is het mogelijk om de predatiedruk rond de natuurlijke 20 procent te krijgen”, zo schrijven twintig weidevogelboeren uit het gebied rond Lierderholthuis in een brandbrief aan GS van Overijssel.

Overijssel heeft sinds kort een actieplan Weide- en Akkervogels omdat het niet goed gaat met veel soorten. Doel is om in ieder geval de weidevogelstand in natuur- en landbouwgebieden in de provincie op het huidige niveau te houden. In de landbouwgebieden wordt het natuurbeheer door agrarische collectieven uitgevoerd. Dat zijn groepen boeren die in een bepaald gebied met provinciale subsidie aan natuurbeheer doen. Het gaat om maatregelen zoals meer bloemrijke graslanden, een rustperiode in het broedseizoen aanhouden, natuurvriendelijke oevers inrichten bij beken en sloten naast weilanden en een bermbeheer dat insecten aantrekt. Voor het actieplan Weide- en Akkervogels is tot en met 2020 ongeveer 2,4 miljoen euro extra beschikbaar.
De weidevogelboeren van het Lierderbroek, die al 15 jaar met allerlei maatregelen actief zijn, zijn blij met het actieplan, maar vragen zich af of de voorgestelde maatregelen wel zinvol zijn in de huidige situatie. “De afgelopen twee jaar zien wij in het Lierderbroek een teruggang in het weidevogelbestand en het aantal uitgekomen nesten. De oorzaak van deze teruggang is een te sterke predatie door roofdieren”, zo wordt in de brief aan het provinciebestuur gemeld.

Predatiedruk
Als bewijs wordt verwezen naar het grote en intensieve ecologische onderzoek in 2016 en 2017 waarbij onder meer met cameravallen twee miljoen foto’s werden genomen en bestudeerd. Behalve in het Lierderbroek (1.500 ha) werden ook het Staphorsterveld (1.200 ha) en de Tolhuislanden (500 ha) bij Dalfsen onderzocht. “Dat rapport maakte duidelijk dat de predatiedruk van de nesten door vos, das, steenmarter en kraai inmiddels tot 80 procent gestegen is. Wil een weidevogelstand zich kunnen handhaven, dan mag de predatiedruk niet hoger zijn dan 20 procent, het zogenaamde natuurlijke niveau”, zo schrijven de boeren van het Lierderbroek. In de brief wordt daarom gepleit voor meer mogelijkheden om het aantal roofdieren te verlagen. Alleen dan zijn de andere voorgestelde beheersmaatregelen en het geld van het actieplan zinvol besteed, aldus deze Sallandse weidevogelboeren.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.