twintigste editie van mini lowlands lilhill

“Ik denk dat we in de loop der jaren wel wat veranderd zijn”, vertelt Wiebe. “Vroeger stond er meer harde rock op het programma. Tegenwoordig is het meer garage en surf. Daarnaast heeft de dance een steeds grotere rol gekregen. Niet de hoofdrol, maar wel een zeer belangrijke bijrol.”

Hoe Lil’Hill ontstond? Niemand die het meer precies weet. Wout (40) herinnert zich hoe hij vroeger met een paar maten, waaronder enkele toenmalige Beppie-leden, Lowlands bezocht. “Volgens mij waren het Ton Mars en Bas Kemper, twee technische jongens, die toen op het idee kwamen voor een mini-Lowlands in Luttenberg. Onder de vlag van Beppie, dat valt onder Elckerlyc.” Een ander herinnert zich dat ooit in een plaatselijke kroeg in Luttenberg de eerste begroting op de achterkant van een paar viltjes werd geschreven. “En Broekrock, dat festival is één jaar ouder, vormde ook absoluut een inspiratie.”
De geschiedenis van Lil’Hill kende vele hoogte- en dieptepunten. Die laatste waren vooral weer-gerelateerd. Zo moest het festival zelfs ooit geëvacueerd worden toen er een zware storm over het terrein trok. Wout: “Met z’n allen naar een boerenschuur vlakbij. Het grappige was dat de sfeer hartstikke goed bleef. Het was een soort rampzalig hoogtepunt.”

Low-budget
Het festival vond eerst nog plaats op de ijsbaan in Luttenberg, maar is jaren geleden verplaatst naar een weiland aan de Ruitenveensweg. Gemiddeld trekt Lil’Hill een kleine vijfhonderd bezoekers. Maar met uitschieters naar beneden en naar boven. “Volgens mij was het in 2015”, vertelt Wiebe. “Zo cool. In één keer stond het terrein stampvol. 800 man! Echt, we moesten van alle kanten extra vaten bier regelen. Het is gelukkig allemaal goed gekomen. Dat was echt een hoogtepunt!”
De opbrengst van het festival vloeit terug in de kassa van Elckerlyc. “Wij lopen daardoor zelf geen risico, dat is heel prettig”, stelt Wout. “Elckerlyc zorgt voor zekerheid en daar zijn we blij mee. Maar het is wel jammer dat we zo weinig middelen houden om te investeren. Het blijft allemaal low-budget. Het draait om liefdewerk en vrijwilligers. En we gaan er prat op dat we het doen zonder subsidie!”

Vrijgezellenfeest
Lil’Hill mag van oudsher rekenen op veel bezoekers van ver buiten Salland. Wiebe: “We hebben natuurlijk een Amsterdamse connectie. Oud-Luttenbergers die daar wonen en hun maten meenemen. Maar ook vriendengroepen van elders die hier ooit per ongeluk belandden om een vrijgezellenfeest te vieren en nog vaak terugkomen. Het leuke is ook dat we vaak bands zien die met lood in de schoenen binnen komen. ‘Waar zijn we nu weer beland?’ Maar als ze dan een rondje over het terrein hebben gelopen, vinden ze het te gek. En dan blijven ze ook tot diep in de nacht. Een jaar geleden heeft een band nog spontaan nog opgetreden in een boerenschuur vlakbij, waar een afterparty was.”
Wout: “En wat ik zelf ook mooi vind: elk jaar kunnen we weer een beroep doen op een vaste groep vrijwilligers. Misschien dat ze niet eens zoveel hebben met de muziek, maar ze zijn er wel. En ze vermaken zich ook prima. Zij blijven ook naderhand nog tot diep in de nacht doordrinken. Want dat is wel een heel belangrijk motief om dit te organiseren: de lol die we met elkaar hebben!”

Lil’Hill begint om 16.00 uur. De entree bedraagt 12 euro. Ter ere van de twintigste editie mogen oud-Beppie-leden gratis naar binnen. Er is geen voorverkoop. Zie verder staging2.lilhill.nl.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.